Zrenjaninski muzej slepima i slabovidima predstavio taktilni model slike “Autoportret” Uroša Predića

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Povodom obeležavanja godišnjice smrti slikara Uroša Predića u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin danas je predstavljen taktilni model slike “Autoportret” (1949) ovog poznatog slikara, koji će se ubuduće nalaziti u okviru legata ovog poznatog slikara. Tom prilikom gosti muzeja su bili članovi Organizacije slepih i slabovidih osoba iz Zrenjanina.

“Danas dočekujemo goste iz Organizacije slepih i slabovidih osoba iz Zrenjanina. Doćiće ih nekolicina sa svojim pratiocima, a povod je izlaganje taktilnog primerkaa dela slike Autoportreta Uroša Predića, koji je bio deo izložbe koja se odvijala u Galeriji Matice srpske, a kada se završila izložba, s obzirom da je slika Autoportret naša i deo je legata Uroša Predića, mi sada to prezentujemo najpre članovima Organizacije slepih i slabovidih, jer je pre svega namenjeno njima, ali i ostalim posetiocima koji preferiraju takav doživljaj umetničkog predmeta.

Naša saradnja sa Organizacijom slepih i slabovidih je konstantna i uglavnom njihove posete nisu tako česte, već ih zovemo kada imamo ovakve slične prilike kao što je ova danas. 2014. godine smo priredili audio i video vodič na tablet uređaju i tim povodom su pozvani članovi Organizacije slepih i slabovidih i gluvih i nagluvih. To je veoma dobro primljeno kao neka inovacija koja radi na približavanju naših sadržaja osobama sa invaliditetom i poboljšanja pristupačnosti i dostupnosti naše stalne postavke. U budućnosti imamo planove za još ovakvih događaja, i očekujemo da ćemo ih što pre realizovati.

Galerija Matice srpske je imala izložbu posvećenu Urošu Prediću, gde su imali dosta taktilnih predmeta,  gde su izvlačili fragmente sa slika, dakle deo slike koji hoće da omoguće ljudima da ga taktilno dožive pravi se na reljefnom prikazu, u našem slučaju lice Uroša Predića. To je jedan manji isečak slike gde će slepi i slabovidi moći da dožive samu sliku, jer je taktilni pristup jedini koji im omogućava da na neki svoj način dožive umetničko delo. ”, rekla je Marija Šnajder, viši vodič Narodnog muzeja Zrenjanin.

Taktilni model stigao je u Narodni muzej Zrenjanin iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu, koja je obeležila 175 godina od osnivanja prošle godine i realizovala veliku izložbu posvećenu stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najistaknutijih nacionalnih slikara. Na izložbi „Uroš Predić : Život posvećen lepoti i umetnosti” našlo se i devet radova Uroša Predića, kao i dokumentarni materijal koje Narodni muzej Zrenjanin čuva u okviru legata ovog slikara. Kroz projekat „Uroš Predić za sve”, postavka u Galeriji Matice srpske je bila prilagođena osobama sa oštećenim vidom, putem trodimenzionalnih modela slika sa audio-opisima, kao i kataloga na Brajevom pismu i audio-kataloga.

Želeći da zajedničkim naporima ukažemo na potrebe i prava ljudi različih kategorija invaliditeta da učestvuju u kulturnom i umetničkom životu zajednice, kao i da pozitivno utičemo na odnos javnosti prema osobama sa invaliditetom, Galerija Matice srpske ustupila je našem muzeju taktilni model sa audio-opisom slike „Autoportret” i katalog izložbe na Brajevom pismu.

Postavljanjem taktilnog modela uz originalno umetničko delo, koje se nalazi u stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, i korišćenjem kataloga na Brajevom pismu, slepim i slabovidim posetiocima omogućeno je da se upoznaju sa stvaralaštvom Uroša Predića.

Podsećamo da Narodni muzej Zrenjanin posetiocima nudi audio-video vodič prilagođen slepim i slabovidim i gluvim i nagluvim osobama, a na drugom spratu u okviru stalne postavke nalazi se i bronzana skulptura glave muškarca u prirodnoj veličini koja je dostupna za dodirivanje.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px