U Zrenjaninskom muzeju održana promocija knjige dr Momčila Diklića „Srpski narod u avnojevskoj Hrvatskoj”

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak 29. decembra je održana promocija knjige dr Momčila Diklića „Srpski narod u avnojevskoj Hrvatskoj: kako je nestao jedan narod!?”, u organizaciji „Svetosavlja” iz Zrenjanina. Na promociji su govorili Dušan Stjepanović, istoričar i predsednik Aktiva nastavnika istorije osnovnih škola grada Zrenjanina, Milojko Budimir, muzejski savetnik i generalni sekretar „Udruženja Srba iz Hrvatske” (Beograd), Vladimir Bursać, autor rada iz Zbornika „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995”, i autor knjige Momčilo Diklić, doktor istorijskih nauka. Ovom prilikom promovisan je i Zbornik radova br. 19, pod nazivom „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995.”, za 2023. godinu.

Biografija autora:

Momčilo Diklić je rođen 1954. godine u Starom Selu pored Otočca u Lici. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Otočcu, Pedagošku akademiju na grupi povijest-geografija završio u Rijeci 1977. godine  diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine na grupi povijest.

Do sada je objavio 17 monografija i više desetina naučnih radova o Srbima u Hrvatskoj, odnosno srpsko-hrvatskim odnosima tokom 20. veka.

“Večeras je promocija knjige o nestanku Srba u avnojevskoj Hrvatskoj. Tada je bila 91 opština koja je imala većinski srpsko stanovništvo, prema popisu Geografskog fakulteta iz 1941. godine. Sve je to nestalo, i to samo po sebi govori dosta. Nestali su Srbi iz Slavonije, iz Dalmacije, iz Like, i sa čitavih prostora. To stanovištvo je takođe doživelo i asimilaciju i pokatoličavanje. ”, rekao je dr Momčilo Diklić, autor knjige.

“Ispostavilo se da u okolini Zrenjanina imamo jednog “par excellence” intelektualca, dr Momčila Diklića, doktora istorijskih nauka, koji je napisao 17 knjiga do sad vezanih za istoriju srpsko-hrvatskih odnosa, istoriju srpskog naroda na teritoriji avnojevske Hrvatske i trenutno piše 18 knjigu. Ovo je prvo predstavljanje jednog takvog izuzetnog intelektualca, istraživača i istoričara zrenjaninskoj kulturi.

Nadam se da ćemo imati još njegovih tribina u narednoj godini, jer to čovek sa kojim vredi pričati i od koga možemo zaista puno da saznamo. ”, rekao je Vladimir Bursać, jedan od organizatora tribine i autor rada iz Zbornika „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995”.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px