Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2023. godinu svečano dodeljena Franji Petrinoviću

Zrenjanin - Fond “Todor Manojlović”

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2023. godinu svečano dodeljena Franji Petrinoviću, književniku iz Novog Sada

Franja Petrinović, književnik iz Novog Sada, dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2023. godinu, a nagrada mu je svečano dodeljena na današnjoj svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Uz članove Upravnog  odbora Fonda “Todor Manojlović” i predstavnike Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, svečanosti je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i dobitniku uručio umetničku sliku, dok je Povelju Petrinoviću uručio direktor Gradske narodne biblioteke Mile Kulačić. Prethodno je Santovac, u svom kabinetu, ugostio dobitnika nagrade i članove Upravnog odbora Fonda.

Kako je saopštio Upravni odbor Fonda, više od četiri decenije Franja Petrinović predstavlja jednu od najsvetlijih tačaka na književnom nebu Novog Sada i savremene srpske proze. Pišući romane, pripovetke, ali baveći se i književnom kritikom, čitavo to vreme, Petrinović je praktično i kritički zagovarao visokomodernističku i postmodernističku poetiku, istrajno delujući u složenim istorijskim, socijalnim i umetničkim okolnostima.

“Preispitujući fenomen prolaznosti i poroznosti ljudskih sudbina, Petrinović je kreativno nastavio da piše na tragu velikih pisaca Novog Sada, kakvi su A. Tišma i M.M. Dimovska. Njegovi romani „Almaški kružoci lečenih mesečara“, „Popravljač ogledala“ i „Konačni izveštaj o ravnoteži“, kao i zbirke pripovedaka „Trauma“ i „Napokon“, visoki su književni doprinos savremenoj srpskoj književnosti. Tim delima se Franja Petrinović nedvosmisleno priključio svetlom spisku dobitnika nagrade Fonda “Todor Manojlović”, navodi se u obrazloženju nagrade, dodeljene Petrinoviću.

Zahvaljujući se na nagradi, Franja Petrinović je istakao da mu je ona važna, pre svega, zato što dolazi od istaknutih pisaca, ljudi za koje, kako je naveo, “verujete da vas čitaju i da vas čitaju s pažnjom, ali i zbog Todora Manojlovića, čoveka kog sam čitao i sa pažnjom saosećao sa svim njegovim meandrima, i životnim i književnim”.

“Bivajući na tom tragu traganja, jako važnom u literaturi, kao što je i Todor Manojlović tragao za time, ne dobivajući, kao pisac i čovek, konačne odgovore, ali kada na kraju tu čitavu celinu zaokružite, vidite da to i jeste smisao života i smisao pisanja – upravo ta potraga, koja ne mora dati konačne odgovore. Na sreću, mi i ne živimo u svetu konačnih odgovora, već u svetu koji se sastoji od traganja. Nadam se da ću Nagradu “Todor Manojlović”, nagradu Grada Zrenjanina, nositi s pravom i da ću nastaviti to svoje traganje, kao što je i Todor Manojlović nastavljao i uvek to živeo, i da će to predstavljati tu moju malu radost, jer je u životu pisca uvek malo radosti”, poručio je ovogodišnji laureat.

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px