Mladen Mutavdžić predstavio svoju izložbu crteža „Senke sećanja“ u Galeriji ALUZ

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Sinoć je u Galeriji ALUZ otvorena izložba crteža „Senke sećanja“, likovnog umetnika Mladena Mutavdžića. Izložba će trajati do 7. marta 2024. godine. Radno vreme galerije je od 17.00 do 19.00 časova.

Mladen Mutavdžić rođen je 24. jula, 1987, u Zrenjaninu i oduvek se zabavljao crtajući. U osnovnoj školi ilustruje knjigu za osnovce u okviru sekcije „Mladi fizičar i astronom”, a krajem osmog razreda zajedno sa nastavnicom Rajnom Krulj organizuje prvu samostalnu izložbu crteža i stripova.

U periodu srednje škole fokusiran je na muziku, strip, animaciju i na nove medije. Veliki značaj predstavlja period priprema za likovnu akademiju kod Duška Kirćanskog u svim daljim razvojnim segmentima, ali Mladen na kraju ipak upisuje fakultet za medije i multimediju. Tamo se najviše posvećuje filmu i radi kao asistent na predmetima koji su u uskoj vezi sa radijskom, filmskom i televizijskom produkcijom. Sa svoja dva kratka igrana filma učestvuje na festivalima filma kratkog metra u nekoliko zemalja Evrope. Godine 2010. organizuje izložbu stripova uz projekciju kratkih filmova u Novom Sadu. Upisuje doktorske studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i ubrzo ih napušta uz odluku da želi da se vrati korenima i potpuno se posveti crtanju. Od 2014. godine radi u gejming kompanijama kao vodeći crtač (Lead 2D Artist) i sa svojim timovima realizuje više od 15 naslova video igara.

U slobodno vreme Mladen se bavi karikaturom i stripom, ilustruje knjige za decu, izrađuje storibordove za televizijske reklame, bavi se video produkcijom, svira bas gitaru i bubnjeve, a zašao je i u svet generativne umetnosti (NFT). Od 2022. godine ponovo se posvećuje olovci i papiru, tražeći mir daleko od svakodnevne digitalne prakse.

Autor o izložbi:

Izložba „Senke sećanja” obuhvata opus od 28 crteža koji predstavljaju čišćenje i preispitivanje sećanja, osećanja i misli. Kopajući po snovima i svojoj podsvesti uočavam prikaze (u siluetama, simbolično, geometrijski i fragmentalno) koje pokušavam da sagledam iz različitih uglova, nekadašnjeg i sadašnjeg, uvek ostavljajući prostor za budući pogled na istu stvar. Na crtežima je pojavna igra sa dihotomijom, borbom crnog i belog, dobrog i zlog, svetlog i tamnog, levog i desnog, logičkog i emotivnog, realnog i mogućeg, stvarnog i nestvarnog… Pokušavam da plivam između tih krajnosti dualnosti, dajući mogućnost novim pogledima da se odluče za svoj diskurs.

“Naziv “Senke sećanja” je nastao zato što je ova izložba neko čišćenje misli, veliko spremanje u glavi i jako sam se fokusirao na ono čega se sećam, i jako mi je bilo zanimljivo što su ta sećanja sad promenjena. Ono kakav sam bio kad sam bio mlađi i kakav sam sad nije isto, i pogledi na te stvari nisu iste.

Senke su nazivu zbog toga što inspiraciju vučem iz snova i sve je maglovito, u senkama, siluetama i fragmentima, i trudim se da tako kako vidim i prebacim na papir. Na ovim crtežima sam radio 2 godine, tokom cele 2022. i 2023. godine. ”, rekao je autor, Mladen Mutavdžić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px