Mirović prisustvovao potpisivanju ugovora za rekonstrukciju Etnografskog muzeja Rumuna u Žitištu

Žitište – Igor Mirović

Podelite vest

„Rekonstrukcija Etnografskog muzeja Rumuna u Torku, u opštini Žitište, koju  će sa 119 miliona dinara finansirati Pokrajinska vlada, počeće u narednih nekoliko nedelja“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon potpisivanja ugovora o obnovi objekta značajnog za  očuvanje i promociju tradicije i kulture rumunske nacionalne manjine.

Ugovor su u Torku potpisali predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević i direktor izvođača radova – Intek d.o.o. Danilo Bjelica, u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i zamenice ambasadora Rumunije u Beogradu Anke Pope.

Predsednik Mirović rekao je da je izgradnja ovog muzeja važan posao, koji će omogućiti da se u okviru etnografske zbirke još jednom podseti na tradiciju rumunske nacionalne manjine u Vojvodini.

„Istovremeno, to je i znak međusobnog uvažavanja Srba i Rumuna, i našeg velikog poštovanja prema tradiciji Rumuna i rumunske nacionalne manjine u Srbiji i dokaz politike kontinuiteta kada je reč o očuvanju prava nacionalnih manjina posebno u kulturi, obrazovanju, informisanju i službenoj upotrebi jezika i pisma“, rekao je Mirović.

predsednik mirovic posetio opstinu zitiste 10

„Srbija i Rumunija, i još značajnije  – Srbi i Rumuni su kroz istoriju uvek imali i negovali veoma dobre odnose i to će, uveren sam, činiti i u budućnosti“, naglasio je Mirović.

Zamenica ambasadora Rumunije Anka Popa zahvalila je Pokrajinskoj vladi i Opštini Žitište na pomoći u realizaciji projekta važnog za očuvanje i promociju tradicije i kulture Rumuna na ovim prostorima.

„I Rumunija će se aktivno uključiti u ovaj projekat, bitan za našu zajednicu u Srbiji i Vojvodini“, navela je Popa i dodala da je ovaj zajednički kulturni poduhvat još jedna potvrda dobrih odnosa između Rumunije i Srbije.

predsednik mirovic posetio opstinu zitiste 15
predsednik mirovic posetio opstinu zitiste 17

Projektom je predviđeno da zgrada Muzeja dobije galerijski prostor za stalnu postavku, prostor za čuvanje i istraživanje arhivske građe, memorijalnu biblioteku, multimedijalnu salu, prostor za umetničke kolonije, zavičajni klub narodne umetnosti, konzervatorsku laboratoriju, štampariju, kao i administrativne i pomoćne prostorije. Pored Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, ovaj objekat će za obavljanje svojih delatnosti koristiti i Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas i radove na rehabilitaciji kolovoza u Banatskom Karađorđevu.

Reč je o radovima koji se izvode u okviru projekta obnove kolovoza u 12 ulica u osam naseljenih mesta – Banatskom Karađorđevu, Međi, Srpskom Itebeju, Novom Itebeju, Žitištu, Tordi, Banatskom Višnjićevu i Ravnom Topolovcu, ukupne dužine 5.300 metara. Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila ukupno 120 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

predsednik mirovic posetio opstinu zitiste 19

Izvor i opširnije: Pokrajinska vlada

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Grad Zrenjanin je sufinansirao projekat „Za grad koji volimo“ a stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022