Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković u akciji pošumljavanja nadomak Melenaca [FOTO]

Zrenjanin/Melenci – Akcija pošumljavanja

Podelite vest

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković učestvovala u akciji sadnje 26.000 sadnica bagrema na kanalu Hidrosistema DTD u Melencima

U sklopu pošumljavanja na kanalu Hidrosistema DTD u Melencima, JVP „Vode Vojvodine“ organizovalo je sadnju čak 26.000 sadnica bagrema, a u toj akciji učestvovale su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivana Jokić, kao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srdjan Kružević i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Zasadivši sadnicu bagrema, ministarka Tanasković je zahvalila domaćinima na pozivu da učestvuje u današnjoj akciji sadnje, koja je, kakoje navela, poprimila ozbiljan odjek u društvu, a koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine „Srbija sadi“ i na koju se već drugu godinu zaredom odazvalo i preduzeće „Vode Vojvodine“.

– Mislim da je jako bitno podizanje svesti o pošumljavanju, jako je bitno šta to nama znači, pre svega u Vojvodini koje ima samo 7 odsto pošumljenosti u ovom trenutku i nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu podići ovaj procenat, a bitno je da sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji imaju svest o bitnosti pošumljavanja i da svaki građanin može to da uradi sam i da ne mora da čeka nikakvu akciju, ali ova jesenja akcija dobar je trenutak da svi zajedno krenemo u pošumljavanje – rekla je ministarka Tanasković.

Državna sekretarka Ivana Jokić zahvalila je svima koji su se priključili akciji „Srbija sadi“ i navela da je pošumljavanje samo jedna od mera koje sprovodi to ministarstvo u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine i kvaliteta vazduha.

– Nastavićemo i sledeće godine sa istim projektima, punom parom, da sprovodimo konkurse za sufinansiranje projekata zamene kotlarnica, zamene individualnih ložišta sa prelaskom na ekološki prihvatljivije energente, sa čišćenjem divljih deponija i projektima pošumljavanje. Pozivamo lokalne samouprave da blagovremeno pripremaju svoje projekte i dokumentaciju, da prate naše konkurse i da se javljaju kako bi zajedno u ostvarili cilja, a to je zdravija životna sredina i bolji kvalitet vazduha – poručila je ona.

Na izuzetnu važnost pošumljavanja u ovom delu ukazao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić ukazavši da se područje na kome se danas sprovodi sadnja nalazi između Zrenjanina i Kikinde i da je poznato po tome što pošumljenost iznosi svega 1 odsto, što je najmanja pošumljenost na teritoriji Srbije.

– I zato, izuzetno je značajno da pošumljavamo sve delove Republike Srbije, a naročito one koji nisu dovoljno pošumljeni. Istakao bih i da je pošumljavanje izuzetno značajno i sa aspekta borbe protiv suše, a kao sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu moram da napomenem da ćemo izdvojiti značajna novčana sredstva, aproksimativno oko milijardu dinara za sledeću godinu, kako za  pošumljavanje,  što je neophodno ako želite da se borite protiv suše, tako i za pretvaranje kanala za odvodnjavanje koji postoje na teritoriji AP Vojvodine u dvonamenske kanale, znači kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje,  što smatram da je prvi korak i značajan korak, pored projekata koje je već pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, za dalju borbu protiv suše. Nama je svaka druga godina sušna, svaka peta godina je katastrofalno sušna, a ukoliko stvarno želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima mislim da to moramo da izvučemo kao prve i najznačajnije prioritete u daljem radu, kako Pokrajinskog sekretarijata, tako i Ministarstva poljoprivrede – objasnio je Galić.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srdjan Kružević naveo je da to preduzeće, u sklopu akcije „Srbija sadi“ planira ove godine da posadi zaštitne pojaseve kako bi oni po prvi put mogli da budu poljozaštitni pojasevi, a sveu cilju borbe protiv suše.

Kazao je i da će u odnosu na prethodne godine biti zasađene duple količine, a da sve sadnice dolaze iz rasadnika kojima gazduju „Vode Vojvodine“, kao što je to slučaj i danas i pozvao sve lokalne samouprave u Pokrajini i udruženja građana koji su zainteresovani da učestvuju u akciji pošumljavanja. 

– Mi smo raspoloženi ne da prodamo, nego da doniramo sadnice kako bismo podigli ukupnu površinu koja će biti pod šumama u Vojvodini, a nadam se u narednih deset godina više nego duplo – poručio je Kružević.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Tekst: Ljiljana Stupar/Grad Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px