Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji deponije u industrijskoj zoni “Jugoistok 2” u Zrenjaninu

Zrenjanin - Sanacija deponije

Ministarka Irena Vujović obišla radove na sanaciji nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni “Jugoistok 2” u Zrenjaninu

Projekat sanacije nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni “Jugoistok 2” značajan je iz nekoliko razloga, a radovi koji su u toku finansiraju se sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Grada Zrenjanina. Tim povodom, lokaciju nekadašnje gradske deponije danas je posetila resorna ministarka Irena Vujović, zajedno s pokrajinskim sekretarima za zaštitu životne sredine Nemanjom Ercegom i za poljoprivredu Vladimirom Galićem, čelnicima Grada Zrenjanina – gradonačelnikom Simom Salapurom, zamenikom Sašom Santovcem, pomoćnikom Cicom Vučković, kao i šeficom Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Jelenom Brusin Poučki i narodnom poslanicom Stanislavom Janošević.

“Nalazimo se na lokaciji zatvorene nesanitarne zrenjaninske deponije koja je ovde preko 40 godina služila za nepravilno odlaganje gradskog otpada.

Izuzetno je važno da rešimo ovaj višedecenijski problem, bez obzira što je ova deponija zatvorena, svakako da je ostala velika količina otpada koja i dalje utiče na zagađenje zemljišta, ali i na aerozagađenje. Ovde je i industrijska zona, na prostoru ove deponije je trasa cevovoda, a treba da se radi i retenzija, kako bi atmosferska voda prolazila što lakše i kako se ne bi stvarale poplave, a samim tim izlivao i otpad koji se nalazi u dubini. Deponija je, nakon prestanka korišćenja, prekrivena peskom, ali svakako otpad nije razvrstavan, nisu urađene folije i sve ostalo što treba uraditi kako bi se zatvorilo na adekvatan i pravilan način i pristup  po svetskim standardima, po kojima radimo. Ovo je prva faza radova na zatvaranju deponije, pratićemo radove i dalje i očekujemo da budu završeni do kraja godine”, rekla je ministarka Vujović i zahvalila se i Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i gradonačelniku Zrenjanina, s kojima Ministarstvo za zaštitu životne sredine ostvaruje dobru saradnju, kroz više značajnih projekata.

“U prethodnom periodu smo zatvarali i divlje deponije, a očekuje nas, s početkom grejne sezone, i zamena kotla u osnovnoj školi u Ečki, sa mazuta na gas, i svakako bolji uslovi i ambijent za boravak 250 mališana tokom zime, bolje grejanje i potpuno eliminisanje aerozagađenja”, navela je ona.

Još je rekla i da se, kao ministarstvo, zalažu za zatvaranje starih nesanitarnih deponija i na drugim lokacijama u Srbiji.

“U ovom trenutku se zatvaraju i deponije u Požegi, u Rumi, imamo još puno spremnih projekata za zatvaranje sledeće godine, rešavaćemo to putem konkursa, iz budžeta, a takođe pregovaramo i sa stranim partnerima, u vezi sa novom linijom kredita, upravo za tu namenu. Paralelno s tim, jedan od uslova za zatvaranje deponija jesu gradske sanitarne koje postoje i regionalni centri koji kreću s izgradnjom širom Srbije”, istakla je resorna ministarka.

“Grad Zrenjanin, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, rešava istorijsko zagađenje i nalazimo se na lokaciji koja je, do 1986. godine, služila za odlaganje gradskog komunalnog otpada”, kazao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i podsetio da je te godine otvorena nova gradska deponija, na koju se i danas odlaže otpad.

“Uz podršku Ministarstva i sredstvima grada, u toku je prva faza sanacije nesanitarne deponije, ukupna vrednost radova je 253 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo blizu 203 miliona dinara. Želim i ovom prilikom da istaknem da budžetski fond Grada Zrenjanina za zaštitu životne sredine iznosi preko milijardu dinara i čini 15 odsto od ukupnog budžeta, njegove rashodne strane. Verujemo da ovakvi, kao i drugi projekti koje realizujemo, poput izgradnje prečistača otpadnih voda, kao i zatvaranja, sanacije i remedijacije aktuelne gradske deponije, doprinose boljem i kvalitetnijem životu stanovištva, naravno i višem stepenu zaštite životne sredine”, kazao je gradonačelnik. 

Nakon obilaska radova na lokaciji deponije u zoni “Jugoistok 2”, koje izvodi preduzeće “Eko Maber Inženjering” iz Pančeva, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, zajedno s pokrajinskim sekretarima Nemanjom Ercegom i Vladimirom Galićem, u Gradskoj kući održala je radni sastanak s gradonačelnikom Salapurom i njegovim saradnicima.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px