Ministar Nedimović i pokrajinski sekretar Božić u Stajićevu

Zrenjanin - Stajićevo

Ministar Branislav Nedimović

Potpredsednik Vlade republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, zajedno sa Pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, boravio je danas u Stajićevu, gde je posetio farmu za uzgoj pilića Slobodana Orašanina, a potom je u Lovačkom domu razgovarao s poljoprivrednicima iz tog sela.

nedimovic stajicevo 054
Poseta ministra Branislava Nedimovića
nedimovic stajicevo 013
Poseta ministra Branislava Nedimovića

Nakon obilaska savremene farme, u kojoj se, iz godine u godinu, povećava proizvodnja i planiraju nova ulaganja, ministar Nedimović istakao je da je video nekoliko sličnih objekata na prostoru Vojvodine, ali da je ovo primer kako treba raditi u budućnosti u ovom sektoru, kako bi se, sa što manje davanja ostvarili što bolji rezultati.

– Ovaj objekat, namenjen za uzgoj pilića, jedna je vrsta inovativnih tehnologija, gde se sa mnogo manje finansijskih davanja postiže isti efekat, a čak u pogledu rasipanja energije i ostvaruje ozbiljna ušteda – rekao je i dodao da su za novi budžetski ciklus planirana značajno veća sredstva nego do sada.

Ministra i pokrajinskog sekretara dočekali su čelnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i zamenik predsednika Skupštine Oliver Mitrović.

nedimovic stajicevo 062
Poseta ministra Branislava Nedimovića

– U budžetu za sledeću godinu odvojeno je 17 odsto više novca nego što je to bilo u prethodnoj godini, tako da ćemo imati bar 10 milijardi više novca usmerenog ka poljoprivredi, a to će biti namenjeno izgradnji ovakvih objekata, za nabavku opreme, mehanizacije i svega što je neophodno da bi se ovaj sektor unapredio. S druge strane, moramo otvarati i nova tržišta, tokom decembra meseca očekujemo pozitivni ishod oko izvoza našeg pilećeg mesa na prostore Evropske unije, očekujemo samo njihov formalan akt i ova industrija može da se bavi razvojem nesmetano – istakao je Branislav Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je da se značajno povećanje budžeta u ovoj oblasti očekuje i na nivou AP Vojvodine.

– Ono što mogu da istaknem jeste da će biti raspisano 28 konkursa, jedan deo odnosiće se na lokalne samouprave, a većina za poljoprivrednike. Pomoći ćemo, dakle, i onaj deo poljoprivrede kojim se bavi i naš domaćin u Stajićevu – naveo je Božić i dodao da su za Grad Zrenjanin ove godine opredeljena sredstva u iznosu od 40 miliona dinara za uređenje kanalske mreže na svojoj teritoriji.

nedimovic stajicevo 031
Poseta ministra Branislava Nedimovića

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura podsetio je na učešće budžetskih sredstava Grada Zrenjanina u oblasti agrara i najavio raspisivanje novih konkursa. Ukazao je da je poljoprivredni proizvođač Slobodan Orašanin najbolji pokazatelj koliko su značajni podsticaji koje daju pokrajinska administracija i republička vlada, kada su u pitanju poljoprivredna gazdinstva.

– Ovo je samo jedan dokaz i primer iz prakse, jer smo 2016. godine ovde imali jedan objekat, kapaciteta 5.500 pilića, a sada je tu šest objekata i 42.000 pilića, dakle višestruko povećanje proizvodnje. Ono što trenutno Grad Zrenjanin preduzima, kada je u pitanju poljoprivreda, jesu radovi na uređenju kanalske mreže u našim atarima, što je veoma bitno za navodnjavanje i odvodnjavanje oranica naših poljoprivrednika i ti poslovi bi trebalo da budu završeni do kraja novembra. U ponedeljak će biti raspisani novi konkursi za besplatno uzorkovanje zemljišta, za podsticaje u pčelarstvu, a ono što je novina jeste javni poziv za podsticanje organske proizvodnje na teritoriji Grada Zrenjanina – kazao je gradonačelnik Salapura.

Domaćin današnje posete, Slobodan Orašanin, kaže da je uzgojem pilića počeo da se bavi pre sedam godina i da je, u međuvremenu, uz stabilno tržište i obezbeđen otkup, unapredio proizvodnju i želi da se dodatno proširi. 

nedimovic stajicevo 113
Poseta ministra Branislava Nedimovića

– Kapacitet farme je trenutno 42.000 pilića, nakon što smo krenuli sa 5.000 komada. U planu nam je da podignemo još jedan objekat, da dođemo do broja od 50.000, što je plan za sledeću godinu. Zahvaljujući podsticajima Pokrajine i Republike, 2017. godine sam ostvario subvenciju od 75 odsto za kupovinu traktora, kao i 60 odsto subvencije za kupovinu opreme za objekat za uzgoj pet hiljada komada pilića, na konkursu namenjenom poljoprivrednicima mlađim od 40 godina – naveo je Orašanin.

Nakon posete farmi, ministar Nedimović i sekretar Božić razgovarali su s poljoprivrednicima iz Stajićeva o tekućim i planiranim konkursima, mogućnostima dobijanja sredstava, kao i o drugim aktuelnostima u oblasti zemljoradnje i stočarstva.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022