Ministar Momirović posetio Zrenjanin i obišao gradilište Linglonga

Zrenjanin - Tomislav Momirović

Tom prilikom ministar se najpre na gradilištu budućeg proizvodnog kompleksa kompanije “Linglong” sastao sa gradonačelnikom Simom Salapurom, predstavnicima investitora „Linglong International Europe“, generalnog izvođača radova 1:„China road and bridge corporation i generalnog izvođača radova 2: „Tianjin Energy Power Construction“.

Sastanku su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i pomoćnica gradonačelnika Stojanka Cica Vučković.

Ministar je, nakon sastanka i obilaska gradilišta, istakao da je do sada izvršeno više od 50 inspekcijskih nadzora tog gradilišta samo iz sektora građevine i infrastrukture i da je to najkontrolisanije gradilište u Republici Srbiji, kao i to da do sada nisu utvrđene bitnije nepravilnosti u radu, a da su, tamo gde ih je i bilo, predstavnici kineskih partnera postupali po nalozima naših inspekcija.

ministar momirovic linglong 045
Foto: Grad Zrenjanin

– Bilo je određenih iskakanja iz urbanističkih propisa koji su usklađeni sa zakonom, naravno, nije bilo nikakvog rušenja, već su radovi zaustavljeni i sve je usklađeno sa zakonom. Ovde radi trenutno skoro 2.000 zaposlenih, oko 400 domaćih radnika, oko 700-800 kineskih radnika i malo manje od 400 vijetnamskih radnika. Kada je došlo do medijske, lažne afere, ja bih zaista jedino tako mogao to da okarakterišem, mi smo svim vijetnamskim radnicima ponudili pomoć i podršku da se vrate u zemlju iz koje su došli, ako se ovde ne osećaju sigurno i ako se osećaju ugroženo. Nijedan radnik nije izrazio želju da se vrati, naprotiv svi su hteli da ostanu, da rade i zarade ovde svoj novac. Gradonačelnik je rekao koliko je ovo značajno za grad Zrenjanin, za Republiku Srbiju, koliko će ovo novih radnih mesta da donese, koliko novca će biti investirano ovde i koliko ova investicija menja perspektivu Zrenjanina i Srbije. Ja nemam šta tu da dodam – rekao je ministar Momirović.

ministar momirovic linglong 051
Foto: Grad Zrenjanin

On je izrazio zadovoljstvo što kompanija “Linglong” poštuje zakone Republike Srbije.

– Mi smo tu da im pomognemo da realizuju svoju investiciju i to je u našem zajedničkom interesu, a mi ćemo im i u perspektivi biti na raspolaganju. Ovo je impresivno gradilište, 1.200 ljudi će naći ovde svoj posao i mislim da je to velika stvar. A, ako malo razmislite, koliko je dana propagande utrošeno da se diskredituje ova investicija, a opravdanje je bio jedan radnik koji je želeo da napusti ovo gradilište… To je potpuno lažna, napumpana priča, i mi kao Vlada Srbije ne možemo tako da tretiramo naše investitore, moramo da im damo podršku – rekao je još ministar Momirović

ministar momirovic linglong 057
Foto: Grad Zrenjanin

Ministar se zatim zahvalio kompaniji “Linglong” na velikoj investiciji, Gradskoj upravi Zrenjanin, i gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri, kao i republičkim, pokrajinskim, gradskim inspekcijama.
– Uveren sam da ćemo se na kraju svi radovati velikom broju poslova koji će se ovde otvoriti – rekao je.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da nikada u Zrenjaninu nije bilo ovakve investicije tako velike vrednosti, gotovo milijardu dolara.

– Nikada nije u naš grad dolazila kompanija koja ima renome svetske kompanije i naravno da je nama veoma bitno da imamo dobru saradnju sa njima i da se ova investicija u najboljem svetlu reflektuje, kako na grad Zrenjanin, tako i na naše sugrađane, konkretno mislim na one benefite koji dolaze kroz zapošljavanje 1.200 radnika, kroz poreze koji na godišnjem nivou ostaju državi i gradu u iznosu od preko 650 miliona dinara, a da ne pričam o kooperantima i podizvođačima na ovom gradilištu. Naš interes kao Grada jeste da se ovakva investicija realizuje u svakoj svojoj fazi u skladu sa zakonskim propisima, a verujem da to jeste i nastojanje investitora i njihovih podizvođača. Mogu da kažem i da sam zahvalan i Ministarstvu i inspekcijama, danas smo imali sastanak na kome smo analizirali dosadašnje sve inspekcije nadzore i mislim da jedno ovakvo, kapitalno gradilište, kakvo, ponoviću, nikada nije bilo u istoriji Zrenjanina, zadovoljava sve standarde i da će ovo biti svetla budućnost za region, ne samo ovde, za okruženje Zrenjanina, već i za Vojvodinu i Srbiju – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Grad Zrenjanin je sufinansirao projekat „Prvi do vesti iz Zrenjanina“ a stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022