Iz Ministarstva turizma i omladine upućen poziv fizičkim licima da podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj

Zrenjanin - Ministarstvo turizma i omladine

Ministar turizma i omladine Husein Memić ukazao je na problem povećanog prisustva nezakonitog postupanja fizičkih lica  koji ugostiteljske usluge smeštaja pružaju suprotno odredbama Zakona o ugostiteljstvu.

Naglasio je da je Zakonom propisano da fizičko lice može  da pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman ili soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva.

Radi se o vrstama ugostiteljskih objekata koji se kategorišu, a fizičko lice je dužno da podnese zahtev za kategorizaciju i da, nakon unosa svih podataka u eTuristu, postupa na zakonit način.

Ministar Memić je ukazao i da je u cilju efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije Zakonom ovlašćenim inspektorima jedinica lokalnih samouprava (lokalni turistički inspektor) povereno da, između ostalog, vrše nadzor nad primenom Zakona o predmetnim slučajevima.

– Imajući u vidu da su posledice sive ekonomije brojne, a među najznačajnije spadaju nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije sistema, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i posledično niži kvalitet javnih usluga koje država pruža privredi i građanima, neophodno je kontinuirano sprovođenje svih raspoloživih mera radi dostizanja ovog cilja, kao i permanentno praćenje sprovedenih aktivnosti – naveli su iz Ministarstva turizma i omladine.

Pored preporuka za postupanje i predloga za preduzimanje aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva iz Ministarstva turizma i omladine dostavljen je i Poziv svim fizičkim licima koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).

Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostiteljski objekat i ugostitelj će biti evidentirani u sistem eTuriste, na koji način će, u skladu sa pozitivnim propisima,  moći da nastave sa pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja na zakonit način.

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px