Iz Ministarstva turizma i omladine upućen poziv fizičkim licima da podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj

Zrenjanin - Ministarstvo turizma i omladine

Ministar turizma i omladine Husein Memić ukazao je na problem povećanog prisustva nezakonitog postupanja fizičkih lica  koji ugostiteljske usluge smeštaja pružaju suprotno odredbama Zakona o ugostiteljstvu.

Naglasio je da je Zakonom propisano da fizičko lice može  da pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman ili soba) i objektima seoskog turističkog domaćinstva.

Radi se o vrstama ugostiteljskih objekata koji se kategorišu, a fizičko lice je dužno da podnese zahtev za kategorizaciju i da, nakon unosa svih podataka u eTuristu, postupa na zakonit način.

Ministar Memić je ukazao i da je u cilju efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije Zakonom ovlašćenim inspektorima jedinica lokalnih samouprava (lokalni turistički inspektor) povereno da, između ostalog, vrše nadzor nad primenom Zakona o predmetnim slučajevima.

– Imajući u vidu da su posledice sive ekonomije brojne, a među najznačajnije spadaju nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije sistema, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i posledično niži kvalitet javnih usluga koje država pruža privredi i građanima, neophodno je kontinuirano sprovođenje svih raspoloživih mera radi dostizanja ovog cilja, kao i permanentno praćenje sprovedenih aktivnosti – naveli su iz Ministarstva turizma i omladine.

Pored preporuka za postupanje i predloga za preduzimanje aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva iz Ministarstva turizma i omladine dostavljen je i Poziv svim fizičkim licima koja usluge smeštaja pružaju na način suprotan navedenom zakonu, da se u što kraćem roku obrate jedinici lokalne samouprave i podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj (kuća, apartman, soba ili seosko turističko domaćinstvo).

Po dobijanju rešenja o kategorizaciji ugostiteljski objekat i ugostitelj će biti evidentirani u sistem eTuriste, na koji način će, u skladu sa pozitivnim propisima,  moći da nastave sa pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja na zakonit način.

Tekst: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022