Milica Kovač iz DAZ-a govorila u Narodnom muzeju o urbanom mobiljaru Zrenjanina

Zrenjanin – Urabani mobilijar

Juče je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održano drugo po redu predavanje Društva arhitekata Zrenjanina pod nazivom  „Vizuelni identitet grada –  urbani mobilijar” na kojem je govorila Milica Kovač, arhitekta i potpredsednica Udruženja arhitekata Zrenjanina.

Na predavanju je bilo reči o tome šta je ono što čini da se u nekom otvorenom prostoru osećamo prijatno i opušteno ili naprotiv izaziva kod nas osećaj nelagode ili strahopoštovanja.

milica kovac daz n
Milica Kovač DAZ

Šta je ono što definiše ili upotpunjuje procese i daje karakter nekom prostoru i da li urbani mobilijar kao prateći element gradske strukture može da preoblikuje i unapredi neki prostor.

„Ideja Društva arhitekata Zrenjanina je bila da se pojavi niz predavanja, kako bi se ponudile određene aktivnosti tokom zimskog perioda. Ja sam se prijavila za jedno predavanje i kada sam razmišljala o temi, želela sam da predavanje ne bude stručno, vezano za arhitektonsku struku, već nešto što će biti primamljivo širem krugu ljudi, koji nemaju direktno veze sa arhitekturom, a opet direktno utiče na njih. Urbani mobilijar se nametnuo kao tema.”

Urbani mobilijar je sve ono što nas okružuje, odnosno sve što predstavlja opremu nekog otvorenog prostora. To su klupe, lampe, graničnici, kante za otpatke i ostala urbana oprema. Ono što je zanimljivo da se pojavljuje i jedan novi urbani motiv, odnosno simbol a to su grafiti, razne svetlosne instalacije i ostali vidovi savremene umetnosti.”

“Urbani mobilijar predstavlja odraz svojih građana, odnosno odraz kulture i običaja stanovnika tog grada. U Zrenjaninu je 2004.god urađen konkurs za centralnu gradsku zonu i tada je urađeno rešenje koje je kompletno obuhvatilo sve elemente urbanog mobilijara, ali su neki elementi u međuvremenu sklonjeni ili zamenjeni. Osim užeg centra Zrenjanin se ne može pohvaliti oprenjenošću urbanim mobilijarom, primetan je nedostatak prvenstveno klupi i kanti za smeće, ali i ostale urbane opreme.”, zaključila je Milica Kovač.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px