Milan Grahovac – Izložba crteža u Salonu Savremene galerije Zrenjanin [FOTO]

Zrenjanin – Milan Grahovac

Podelite vest

Sinoć je u Salonu Savremene galerije Zrenjanin otvorena samostalna izložba crteža zrenjaninskog umetnika Milana Grahovca. Izložbu su otvorili akademski umetnik Duško Kirćanski i viša kustoskinja Savremene galerije Sunčica Lambić Fenjčev.

milan grahovac 005
Milan Grahovac
milan grahovac 010
Siniša Onjin (direktor Narodnog muzeja) i Milan Grahovac

Na samostalnoj izložbi, koja traje do 4. maja, Grahovac se domaćoj publici predstavlja serijom crteža.

-Milan Grahovac je na umetničkoj sceni Vojvodine prisutan skoro četiri decenije. On se izdvaja svojom specifičnom umetničkom a pre svega životnom energijom koja izbija iz njegovih radova. Crtež je uvek dominantan, on je nosilac narativa, osećanja, značenja, simbolike. Ali, koliko god na prvi pogled izgledali simbolični, često mistični, čak i hermetični, njegovi crteži pričaju priču o životu, o situacijama i događajima koje proživljavamo – kazala je na otvaranju Sunčica Lambić Fenjčev.

Kako je navela, upravo u seriji crteža predstavljenih na izložbi mi se suočavamo sa našom svakodnevicom, odnosno sa nama samima u datoj svakodnevici.

-Na izložbi crteža mi gledamo sebe same. Ovo su možda autoportreti samog umetnika ili su portreti svakog od nas. Jednostavni, predstavljeni samo osnovnim crtama lica, uglavnom upečatljivih izraza očiju – istakla je Sunčica Lambić Fenjčev.

Milan Grahovac je rođen u Zrenjaninu 1958. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine u klasi profesora Jovana Rakidžića. Specijalizirao je grafiku – litografiju na grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti „Minerva“ u Groningenu (Holandija) 1991/1992. u klasi profesora Vima Jonkmana. Magistrirao je 1997. na crtačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegove tri skulpture su izvedene u trajnom materijalu i postavljene u javnim eksterijerima.

Više fotografija sa izložbe Milana Grahovca OVDE na našoj FB stranici.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022