U susret premijeri predstave „Mihajlo Pupin Idvorski” na Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“

Zrenjanin - NP „Toša Jovanović“

Povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina, našeg velikog naučnika, pisca, dobrotvora i rodoljuba, Lutkarska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ priprema predstavu „Miša Pupin Idvorski“ po originalnom tekstu Uglješe Šajtinca i u režiji Petra Pejakovića, gosta iz Crne Gore.

Rukovoditeljka Lutkarske scene Tatjana Paskaš je nakon ciklusa predstava nastalih po delima velikih i značajnih pisaca za decu pokrenula još jedan koja nosi naziv „Kako nastaju veliki ljudi“, što nam govori da se izboru repertoara na Lutkarskoj sceni pristupa studiozno, sa namerom da se deca i edukuju i animiraju.

Nakon Branka Ćopića, Uroša Petrovića, Jasminke Petrović i Ivane Brlić Mažuranić lutkari se posvećuju velikanima poteklim sa ovih prostora od čijeg života i rada naša mlada publika ima mnogo toga da nauči. Upravo ti veliki ljudi su nekada bili deca, a mi želimo našoj deci da damo dobar primer, ali i da njihovim roditeljima i starateljima pokažemo kako kod dece prepoznati talenat, kako ih osnažiti i podržati u njihovim ambicijama i kako im otvoriti krila da polete i ostvare svoje potencijale.

ivana kukolj solarov foto j njegovic drndak 663dc3fb1edac
Ивана Кукољ Соларов, фото Ј. Његовић Дрндак

Ovakav pristup rada u lutkarskom pozorištu iziskuje i dugoročno planiranje, te smo se odlučili da prvo ispričamo priču o Mihajlu Pupinu, inspirisani njegovom autobiografijom „Od pašnjaka do naučenjaka“ koja je ovenčana Pulicerovom nagradom, i to u godini kada obeležavamo 170 godina od rođenja ovog našeg veliki naučnik i čoveka.

Preduslov da se naše ambicije ostvare jednom ovakvom predstavom jeste saradnja sa vrhunskim umetnicima i nije bilo dileme da autor teksta bude Uglješa Šajtinac, koji je ovaj nimalo lak zadatak i prihvatio. Jedna predstava za decu ne može da sažme čitav život i rad Mihajla Pupina, te se Šajtinac fokusirao na Pupinove prve godine u Idvoru, ističući nešto što je nama bilo veoma važno, a trebalo bi da je svima – podršku i ljubav u porodici koja prepoznaje potencijale svog deteta koje kroz igru otkriva misterije prirodnih pojava, i spremna je da ga pusti da ode u svet, nastavi školovanje, razvija se kao naučnik i čovek, sa porukom da nikada ne zaboravi odakle je potekao.

Tekst Uglješe Šajtinca je sve što smo želeli, u stihu, poetičan, emotivan, sceničan, te je njega mogao da režira samo neko ko razume pisca, kao i temu – kako nastaju veliki ljudi. Izbor je pao na Petra Pejakovića iz Crne Gore, reditelja i profesora koji se bavi pozorištem za decu i mlade i koji je kroz predstave o Njegošu i Tesli pokazao da je idealan saradnik. Pejakoviću je ovo prva saradnja sa našim ansamblom.

Premijera predstave „Miša Pupin Idvorski “ je zakazana za utorak, 21. maj, u 18 sati, a prva repriza u četvrtak, 23. maja, u 18 sati. Mislili smo i na postprodukciju, odnosno kako da ovu vrednu predstavu vidi što više roditelja, dece i prosvetnih radnika. Zato smo još u toku priprema sklopili Protokol o saradnji sa Udruženjem „Godina Pupina“.

Ovo će biti godina Pupina, ne samo zbog 170 godina rođenja Mihajla Pupina već i zbog naše predstave.

Ivana Kukolj Solarov, pomoćnik direktora NP „Toša Jovanović”

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px