Mesečni program Kulturnog centra Zrenjanina – septembar 2022.

Zrenjanin – Kulturni centar

Podelite vest

U organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina u toku septembra posetioce očekuje koncert klasične i rokenrol muzike, nastup zrenjaninskih združenih horova, otvaranje dve nove izložbe, onlajn dečje radionice, tri tribine, filmske projekcije, veče kratkog austrijskog filma, festivalski program „Slobodne zone“ pod nazivom: „Hrabri razgovori“, koncert etno grupe „Iva“ i 13. „Stripolis“…

VIOLINSKI KONCERT LJUBOMIRA MIHAILOVIĆA – Atrijum Narodnog muzeja-Petak, 2. septembar

Koncert violiniste Ljubomira Mihailovića biće održan u petak, 2. septembra u Atrijumu zrenjaninskoh Narodnog muzeja. Na programu su dela baroknog kopozitora Johana Sebastijana Baha. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan. Program organizuje Kulturni centar  u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

KONCERT BENDA „UROŠ I NEJAKI“ – Subota, 3. septembar-Amfiteatar Kulturnog centra Zrenjanina

Koncert rok sastava „Uroš i nejaki“ održaće se u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 3. septembra. Koncert počinje u 21 sat. Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA „ŠTEP LjUBAVI“ – Kulturni centar Zrenjanina

Izložba plesnih kostima pod nazivom „Štep ljubavi“, izrađenih u periodu od 1983. do 2021. godine, veštim rukama Gizele Marton, otvorena je do 5. septembra  u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Više o izložbi na www.kczr.org

IZLOŽBA VIOREL FLORA – 50 GODINA PROFESIONALNOG RADA – Od 7. do 13. septembra

U sredu, 7. septembra u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena izložba likovnog umetnika Viorela Flore pod nazivom „Viorel Flora – 50 godina profesionalnog rada“/Viorel Flora – 50 de ani de activitate profesională. Postavku će činiti retrospektivni pregled autorovih crteža urađenih pastelom i ostalim tehnikama kao i ulja na platnu. Izložbu organizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

KARAVAN SLOBODNE ZONE U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA

-Program: „Hrabri razgovori“ – Projekcija tri dokumentarna filma, razgovor sa rediteljkom. U okviru filmskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 9. septembra predstavlja se program  festivala «Slobodna zona» –  «Karavan Slobodne zone – Junior» pod nazivom «Hrabri razgovori». Reč je projekciji tri domaća kratkometražna dokumentarna filma koji su nastali kao rezultat kampa angažovanog filma za mlade «Naše razlike su naša snaga.»

KONCERT ZDRUŽENIH ZRENjANINSKIH HORSKIH PEVAČA – Reformatorska crkva – petak, 9. septembar – 19.30h

Koncert združenih zrenjaninskih horskih pevača biće održan u petak, 9. septembra u zrenjaninskoj Reformatorskoj crkvi.  Dirigent je Ana Milisavljević, studentkinja dirigivanja Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu  pod mentorstvom maestra profesora Bojana Suđića. Koncert počinje u 19.30. Ulaz je slobodan.

DANI REPUBLIKE SRPSKE U SRBIJI – Koncert etno grupe „Iva“ Ponedeljak, 12.09. 20 časova

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ predstavništva Republike Srpske u Srbiji uz bogat umetnički program održaće se od 8.  do 14. septembra u više gradova. Zrenjaninska publika će u okviru programa manifestacije  u ponedeljak, 12. septembra moći da pogleda muzički nastup etno benda „Iva“ iz Doboja. U bendu nastupaju i u programu učestvuju: prof. Saša Pavlović (umetnički rukovodilac, klavijature), Marijana Simić, Milica Tamamović, Ana Jovanović i Lejla Handuković (vokali), Stojana Marjanović (violina), Igor Jović (električna gitara), Marko Kovačić (bas gitara), Milan Kosić (perkusije), Saša Ristić (bubanj) i Miodrag Milekić (tonac i muzički producent).

VEČE AUSTRIJSKOG KRATKOG FILMA – Sreda, 14. septembar – 20 časova

Kulturni centra Zrenjanina u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u sredu, 14. septembra organizuje Veče austrijskog kratkog filma. Publika će imati priliku da pogleda pet kratkometražnih ostvarenja.

Film: „Život na rogu“/ Life on the Horn, 2020, 25 min.
Decenijama se otrovni otpad ilegalno odlaže na obale Somalije. Cunami 2004. godine oštetio je zatrovane kontejnere, što je dovelo do širenja bolesti…
Film: „Veš mašina“/ Die Waschmaschine, 2020, 25 min.
U vezi istrošenoj rutinom, prodaja pokvarene mašine za pranje veša preko interneta postaje važno pitanje rasizma i morala.
Film: «Oehl: Preko noći», 2019, 4:38 min
Većina ljudi sada dobro zna kakav je osećaj provesti ceo dan sam kod kuće, slično glavnoj junakinji u veštom crno-belom videu Ruperta Holera, snimanom kao spot za grupu Oehl.
Film: Ista vrsta ribe»/ Fische,  2021, 17 min.
Govoriti o smrti bliskog člana porodice nije lako. Pogotovo ne kada je sestra preuzela brigu o bolesnoj majci, a brat pobegao u inostranstvo iz straha od odgovornosti.
Film: «Noćni čuvar»/ Der Wächter, 2019, 30 min.
Nakon što fabrika u kojoj je radio kao tehničar preseli proizvodnju u inostranstvo, austrijski zavod za zapošljavanje primorava Rafaela da prihvati posao noćnog čuvara, pošto je u njegovim godinama postao suvišan za privredu.

FESTIVAL STRIPOLIS – od 15. do 17. septembra

Ovogodišnji (trinaesti) festival stripa „STRIPOLIS“ održaće se u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 17. septembra. Posetioci mogu da očekuju brojne goste poput strip autora koji će osim razgovora i crtati za publiku, prvog festivalskog dana veliki broj izdavača („Čarobna Knjiga“, „Komiko“, «System comics», „Besna Kobila“, „Stalker“, „Forma B“…). Otvaranje festivala zakazano  je  u četvrtak 15. septembra u 19  časova.

PROJEKCIJE DOMAĆEG  FILMA od 22. do 25. Septembra – Igrani film: „Ala je lep ovaj svet“

Najnovije domaće  ostvarenje „Ala je lep ovaj svet“  pred zrenjaninskom filmskom publikom premijerno će prikazivati  u Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka,  22. do nedelje,  25. septembra. Ova filmska priča u režiji Filipa Čolovića govori o ljubavi koja preobražava i o mogućnosti promene svakog čoveka na bolje ili na gore, u zavisnosti od toga čime se napaja. Glavne uloge u filmu igraju Andrija Kuzmanović, Anđelka Prpić i Nikola Pejaković. Filmske projekcije počinju u 20 časova u Velikoj sali.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ŽENA JE ŽENA“ Fotografa Eda Igliča od 23. do 30. septembra

 Od 23. do 30. septembra publici se predstavlja izložba fotografija Eda Igliča koji se nalazi na prvom mestu liste 10 najuspešnijh autora – članova Foto saveza Srbije u 2021. godini. Reč je o autorovoj trećoj samostalnoj izložbi koja  se organizuje u Kulturnom centru Zrenjanin u okviru Festivala fotografije (Foto saveza Srbije).

TRIBINSKI PROGRAM

„PROTIV ZABORAVA – SEĆANjE NA ŽRTVE“ utorak, 13. septembar – 19 časova

U utorak, 13. septembra na programu je tribina pod nazivom „Protiv zaborava – sećanje na žrtve“  koja će se baviti  kulturom sećanja na srpske žrtve zverski ubijene u Drugom svetskom ratu na tlu tadašnje NDH od strane ustaša. Govornici na tribini su Dušan Bastašić – predsednik udruženja „Jadovno 1941.“ i Gordana Dostanić – predsednica UO udruženja „Ognjena Marija Livanjska“. Moderator tribine  je  Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

„FESTIVAL NAUKE, KULTURE I UMETNOSTI EURIADE“ Utorak, 20. septembar – 19 časova

U  Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 20. septembra na tribini pod nazivom „Festival nauke, kulture i umetnosti Euriade“ govoriće se o festivalu koji se održava u Holandiji sa ciljem promovisanja nauke, kulture i umetnosti među mladima i koji je namenjen mladima iz cele Evrope i posebnim osvrtom na promociji dijaloga među različitim kulturama i narodima. Takođe, čućemo i iskustva naših gimnazijalaca koji su učestvovali na festivalu i imali značajno predstavljanje. Govornici na tribinu su Aleksandra Maksić, profesorka filozofije i učesnici festivala – đaci Zrenjaninske gimnazije. Moderator je urednik programa, Đorđo Prstojević.

Razgovor o međunarodnoj filozofskoj razmeni „Minerva“ utorak, 27. septembar – 18 časova

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 27. septembra održaće se razgovor na temu „Međunarodna filozofska razmena ‘Minerva’“. Tribina će se baviti projektom učenika Zrenjaninske gimnazije i nemačke Gradske gimnazije iz  Hercogenrata koji traje više od 10 godina. Na tribini će govoriti Frank Beker – profesor filozofije iz Nemačke, Aleksandra Maksić- profesorka filozofije, učenici Zrenjaninske gimnazije i Gradske gimnazije iz Hercogenrata. Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa zrenjaninskog Kulturnog centra. Početak je zakazan u 18 časova.

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ZRENjANINA – Svake subote na Fejsbuk strani Kulturnog centra

U toku septembra nastavljamo sa organizacijom onlajn dečjeg programa koji će se realizovati svake subote  na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 10 časova. Reč je o nizu dečjih radionica koje razvijaju svestrasnost, obogaćuju opštu kulturu i pojedinačno pružaju veliki broj praktično primenjivih znanja i veština koje utiču na svakodnevni život. 

Subota, 3. Septembar, Radionica Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin“ „Kako se ilustruje knjiga“
Subota, 10. Septembar, Radionica „Mikro svet“ koja je održana  u okviru  ovogodišnje“Noći Muzeja“
Subota, 17. Septembar, Kreativna radionica Luča ateljea koju će voditi Sanela Dunđerski
Subota, 24. Septembar, Kreativna radionica sa Blagovestom Vasilevom povodom 25 -og rođendana PerSu marketa, Radionica nosi naziv „Torta“

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022