Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Zrenjanin – Matica srpska

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“.

Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru od 9.  do 30. maja održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini sa posebnim osvrtom na Banat, očuvanja srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska. 

Zasebno predavanje biće posvećeno Milošu Crnjanskom.

Otvaranje manifestacije je u utorak,  9. maja u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Posetiocima će se obratiti Generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

Nakon otvaranja prvo predavanje će održati prof. dr Goran Vasin na temu „Srpska Vojvodina -175 godina Majske skupštine“.

U nastavku pogledajte detaljan raspored predavanja koja će se održati u toku  manifestacije:

Utorak, 9. maj – 19.15 č.
Predavanje na temu «Srpska Vojvodina – 175 godina Majske skupštine»
Prevavač je prof. dr Goran Vasin, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu a moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Prof. dr Goran Vasin govoriće o značaju Majske skupštine za srpski narod u Vojvodini, istorijske okolnosti koje su predhodile odlukama skupštine, kao i posledice koje su donete odluke na Majskoj skupštini imale u turbulentnim vremenima za Austrougarsku monarhiju i narode koji su živeli pod njom.

Utorak, 16. maj – 19 časova
Predavanje: „ Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“
Predavač: Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Jelena Veselinov master pravnih nauka, rukovodilac naučno – istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“ predstaviće nam zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazaće na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

Utorak, 23. maj – 19 časova
Predavanje: „Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas“
Predavač: Prof. dr Isidora Bjelaković redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Prof. dr Isidora Bjelaković šef Odseka za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće predavanje o istorijskoj upotrebi srpskog jezika u Banatu, njegovoj standardizaciji u prošlosti, do danas.

Utorak, 30. maj – 19 časova
Tema: „ Miloš Crnjanski kao lirski pesnik“
Predavač: Akademik Jovan Delić.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
U sklopu manifestacije „ Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“ poslednje predavanje će imati akademik Jovan Delić redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Profesor Delić kao jedan od naših najboljih pozanavalaca dela Miloša Crnjanskog govoriće o njegovim poemama Stražilovo, Serbia i Lament nad Beogradom koje potvrđuju da je Crnjanski uzdigao poemu na sam vrh srpskog pesništva.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px