Mesec Matice srpske otvoren sinoćnim predavanjem u Baroknoj sali u Zrenjaninu

Zrenjanin - Mesec Matice srpske

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u toku maja održe tri predavanja.

Prvo predavanje je održano sinoć u Baroknoj sali Gradske kuće, na temu „Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“, koje je održao dr Saša Jašin, direktor izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji i istoričar.

Predavanje je bilo o istorijskom značaju srpske aristokratije na tlu sadašnje Rumunije, o istorijskim okolnostima u kojima je živeo srski narod i njegova aristokratija u rumunskom delu Banata, kao i podsećanje na srpsko plemstvo i plemićke porodice.

“Ovo je druga godina za redom da se organizuje Mesec Matice srpske u Zrenjaninu, s obzirom na protokol Grada Zrenjanina i Matice Srpske, Kulturni centar je taj koji realizuje ovakav program. Izabrali smo maj mesec, s obzirom da je to proleće i da se sve budi. Radi se o programu jedne od najstarijih srpskih institucija koja neguje kulturu i identitet srpskog naroda i pismo, i sve ono što je nama bitno, samim tim je ova afirmacija programa veoma bitna za sve sugrađane.

Današnje predavanje će održati dr Saša Jašin, koji će govoriti o srpskim plemićkim porodicama u Rumuniji i srpskoj aristokratiji u Rumuniji. Grad Zrenjanin je podržao Mesec Matice srpske i napravio okviran sporazum sa Maticom srpskom pre 3 godine, na osnovu kojeg mi i realizujemo ove aktivnosti.”, rekao je Đorđo Prstojević, moderator i urednik tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina.

Direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Goran Marinković, je pozdravio sve prisutne i poželeo dobrodošlicu na drugu manifestaciju Mesec Matice sprske:

“Zrenjanin realizuje preko 900 programa a jedan od najznačanijih je upravo i Mesec Matice srpske. Kulturni centar je sa Maticom imao do sada odličnu saradnju ali prošle godine smo unapredili saradnju i rodila se ova manifestacija, koja se odvija tokom maja i nadamo se da će biti tradicionalna. ”, rekao je direktor Goran Marinković.

Drugo predavanje će se održati u utorak, 21, maja u Kulturnom centru Zrenjanina u terminu od 19 časova, koje će održati dr Nataša Kiš a treći termin 28. maj u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, rezervisan je za promociju zbirke pesama „Rakije i rane“ Milana Micića, generalnog sekretara Matice Srpske.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px