JKP “Vodovod i kanalizacija” izgradnja mernih mesta i rekonstrukcija vodovodne mreže

Zrenjanin – JKP „Vodovod i kanalizacija“

Podelite vest

U cilju obnove i unapređenja vodovodne infrastrukture u gradu obezbeđena su sredstva od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za postavljanje 17 mernih mesta u okviru gradske vodovodne mreže i rekonstrukciju iste u četiri gradska naselja: Mala Amerika, Centar, deo Šumice i Karađorđev trg.

Stručne službe JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i Grada Zrenjanina pripremile su obimnu tehničku dokumentaciju i aplicirali kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima (KUJU) za sredstva kojima bi se u značajnoj meri obnovila i unapredila vodovodna infrastruktura u gradu.

KUJU je opredelila potrebna sredstva u iznosu od  425 miliona dinara za postavljanje 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži u gradu i rekonstrukciju vodovodne mreže u četiri gradska naselja gde je ista starija od 50 godina: u Maloj Americi (6,2 km), Centru (3,9 km), delu Šumice (3,5 km) i Karađorđevom trgu (3 km). Planirano je da ovi radovi budu završeni u naredne 2 godine.

Pomenuta gradska naselja sa naseljem Ruže Šulman, gde je već izvršena zamena 2,5 km mreže, čine projekat Prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu tokom koje će biti zamenjeno oko 19 km primarne vodovodne mreže i još oko 4 km vodovodnih priključaka.

izgradnja mernih mesta vodovod zrenjanin vik zr 1

Prvi korak u unapređenju vodovodne infrastrukture je izgradnja 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži, koji će biti pokriveni SKADA sistemom za prikupljanje i prenos podataka, ima za cilj da se formira telemetrijski sistem vodovodne mreže jer se istim stvaraju uslovi da se merenjem količine protoka evidentiraju tehnički gubici vode u pojedinim zonama grada i na taj način planiraju dalje rekonstrukcije vodovodne mreže kako bi ti gubici bili eliminisani.

Smanjenjem tehničkih gubitaka povećava se količina raspoložive vode u sistemu, a što posredno utiče i na pritisak vode u mreži. JKP „Vodovod i kanalizacija“ tehničke gubitke vode prilikom njene distribucije do krajnjih potrošača ne naplaćuje od istih već samo snosi te troškove, pa će se smanjenjem gubitaka uštedeti značajna materijalna sredstva koja će se preusmeriti na infrastrukturne radove i mašine i opremu kako bi se dodatno unapredio sistem pružanja usluga.

Drugi korak u unapređenju vodovodne infrastrukture je obnova postojeće mreže, odnosno pomenuta rekonstrukcija iste. Novom mrežom obezbeđuje se kvalitetnije vodosnabdevanje – eliminiše se mogućnost degradacije vode u mreži, obezbeđuju se dovoljne količine vode stabilnog pritiska, eliminišu se gubici i kvarovi na mreži što omogućuje značajne uštede preduzeću i već pomenuto preusmeravanje sredstava na poboljšanje pružanja usluge.

U toku je izgradnja dva merna mesta, u Pančevačkoj ulici u blizini pruge i na Bagljašu kod nadvožnjaka, a uskoro se nastavljaju i radovi na rekonstrukciji gradske vodovodne mreže i to u delu Šumice i na Karađorđevom trgu.

Služba informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022