U Narodnom muzeju Zrenjanina održano predavanje „Međuratna arhitektura Velikog Bečkereka“

Zrenjanin – Međuratna arhitektura

Podelite vest

Predavač je bio Bojan Kojičić, diplomirani istoričar umetnosti, a predavanje je realizovalo Društvo arhitekata Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina.

Ponovo raduje činjenica da je Veliki  izložbeni salon Narodnog muzeja bio bukvalno premali da primi sve koji su želeli da čuju rezultate istraživanja Bojana Kojičića i Vesne Karavida, istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, na temu međuratne arhitekture Zrenjanina/Velikog Bečkereka i Petrovgrada (u periodu od 1920. do 1940).

arhitekte zrenjanina 012
Bojan Kojičić

Pre početka predavanja, kraćim uvodom u predavanje, publici se obratila Olivera Skoko istoričarka umetnosti, spisateljica i kustoskinja Narodnog muzeja u Zrenjaninu kojoj je nešto kasnije, za doprinos promociji Društva arhitekata, Milica Kovač uručila buket cveća.

Nakon Olivere, publici se na fantastičnom odzivu zahvalio i Stevan Šušak, dipl.inž.arh predsednik Društva arhitekata Zrenjanina i najavio nova predavanja kao i nedelju ahitekture koja nas očekuje ove godine.

Bojana Kojičića smo pre početka zamolili za kratku izjavu a on je ekskluzivno za portal volimzrenjanin.com rekao:

“Posle višegodišnjeg istraživanja arhitekture 19. veka koji čini značajni deo nasleđa Zrenjanina želeli smo malo da se pozabavimo i ovom međuratnom arhitekturom o kojoj se gotovo nije znalo ništa. Moja koleginica, Vesna Karavida, istoričarka umetnosti i ja smo već nekoliko godina unazad izučavali tu oblast i večeras ću prezentovati rezultat tog našeg rada a na kraju nadam se i da će to vrlo brzo i biti ovenčano jedom knjigom koja će se zvati “Arhitekture između dva Svetska rata u Zrenjaninu”.

Tokom istraživanja smo naišli na puno zanimljivih detalja i na taj način ću večeras predstaviti ovo istraživanje jer je ono zapravo išlo u dva pravca.

Jedan pravac je bio ovaj sam istraživački process koji je bio pun nekih zanimljivosti i interesantnih otkrića a drugi koji je razultat samog istraživanja.

Spomenuo bih jedan zanimljiv podatak, potpuno nepoznat, koji je promenio gledište savremene moderne arhitekture u Vojvodini između dva Svetska rata gde je prva moderna porodična kuća projektovana baš u Zrenjaninu, zapravo i projektovana i izvedena, dakle ne kako se do sad mislilo da je to u Novom Sadu nego baš ovde u Zrenjaninu tadašnjem Velikom Bečkereku i to 1930. godine.

arhitekte zrenjanina 007
Bojan Kojičić

Znamiljiv podatak u vezi ove kuče je da je investitor bila žena, Sijanka Đermeko, supruga tašnjeg poznatog advokata Dušana Đermeko. Tu kuću je radio jedan lokalni građevinar koji čak nije ni bio arhitekta ali mislim da iza te ideje ne stoji projektant nego jedna moderna savremena žena tog doba.

Ta kuća i danas postoji ali na žalost, 50-tih godina je ona nadograđena i time je ona izgubila apsolutno svoju arhitektonsku vredsnost i danas je to jedan običan objekat koji čak nije ni pod zaštitom. Nažalost ovo je samo jedno od dela koje je trajno izgubljeno a nadam se da će večeršanje predavanje približiti građanima koliko je važno čuvati arhitekturu svoga grada, zaključio je Bojan Kojićić istoričar umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px