Danas je 23. avgust – Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje

„Priče o hrabrosti: Otpor ropstvu i jedinstvo protiv rasizma“

Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje obeležava se 23. avgusta, a ustanovile su ga Ujedinjene nacije u znak sećanja na početak pobune robova na ostrvu Santo Domingo.

Na ovaj dan, širom sveta se organizuju mnogobrojne tribine i razni događaji koji doprinose boljem razumevanju istorijskog fenomena trgovine robljem, kao i njenih nesagledivih posledica u savremenom svetu.

Međunarodni dan sećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje UNESCO je odredio u cilju  sećanja na transatlantsku trgovinu robljem. Taj je datum izabran usvajanjem rezolucije “29C/40” od strane Generalne konferencijeUNESCO na 29. zasedanju.

trgovina ljudima
foto: Unsplash .

Države članice UNESCO-a svake godine organizuju događaje na taj datum, pozivajući na učešće mlade, prosvetne radnike, umetnike i intelektualace. Kao deo ciljeva međukulturnog UNESCO-ovog projekta „Put robova“, to je prilika za kolektivno prepoznavanje i fokusiranje na „istorijske uzroke, metode i posledice“ ropstva. Pored toga, na ovaj dan se uspostavlja dijalog i radi analiza odnosa koji su doprineli nastanku trgovine ljudima između Afrike, Evrope, Amerike i Kariba.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. danas u 21 veku svet nesme da zaboravi na potlačeni narod širom sveta koji je bio u ropstvu velikih i moćnih jer se to nesme više dogadjati stoga treba obeležavati 23 avgust kao dan sećanja

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022