Danas se u celom svetu obeležava Međunarodni dan ljudskih prava

Zrenjanin – Međunarodni dan ljudskih prava

Podelite vest

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra širom sveta. Pod sloganom „Za brži oporavak – Istupi za ljudska prava” (Recover Better – Stand Up for Human Rights), obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ovaj dan nastao je u cilju skretanja pažnje naroda sveta na prethodno potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Na ovaj dan održavaju se političke konferencije i sastanci na visokom nivou, kao i kulturni događaji na temu ljudskih prava.

medj dan ljudskih prava 1
medj dan ljudskih prava 2

Tradicionalno se 10. decembra dodeljuje nagrada Ujedinjenih nacija u oblasti ljudskih prava, kao i Nobelova nagrada za mir. Visoki komesar za ljudska prava, kao glavni zvaničnik Ujedinjenih nacija za prava i njegova kancelarija, igraju važnu ulogu u koordinaciji događaja za godišnje obeležavanje Dana ljudskih prava.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je deklaracija usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ovom deklaracijom predstavljeno je opšte viđenje o pitanjima ljudskih prava garantovanih ljudima.

Sastoji se od 30 članaka koji afirmišu prava pojedinca, koji sami po sebi nisu pravno obavezujući ali su predstavljali prvi korak u procesu formulisanja Međunarodnog zakona o ljudskim pravima.

Ljudska prava predstavljaju skup prava i sloboda koje važe za sve ljude, bez obzira na njihove karakteristike – ljudska prava su univerzalna, nedeljiva, neotuđiva, međuzavisna i međusobno povezana.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022