Zbor i pokazna vežba povodom Međunarodnog dana protiv rizika od katastrofa

Zrenjanin - Vanredne situacije

Gradonačelnik je danas, sa saradnicima, prisustvovao taktičko-tehničkom zboru pripadnika civilne zaštite grada Zrenjanina, kao i vežbi početnog gašenja požara na prostoru ispred magacina Odseka za civilnu zaštitu u Ulici vojvode Bojovića.

Mogao se videti deo opreme i sredstava nabavljenih poslednjih godina, poput mobilnih agregata i pumpi, usisnih cevi, šatora, namenskih vozila, motornih čamaca za spasavanje, kompleta vatrogasne i lične opreme…

Požari i poplave na ovom terenu predstavljaju dva najveća rizika. Što se tiče poplava, preventivno delujemo zajedno s vodoprivrednim preduzećima, tako što izmuljavamo kanale i gradimo i ojačavamo nasipe na rizičnim mestima, a kada su požari u pitanju, ta opasnost je posebno izražena u atarima, nakon skidanja useva, za šta je najveći krivac ljudski faktor. U tom smislu, veoma smo zadovoljni što našem profesionalnom vatrogasnom bataljonu pomaže gradsko vatrogasno društvo, sa 23 dobro osposobljene jedinice. Uvideli smo da najveći problemi mogu nastati u međusobnoj komunikaciji, pa smo i kroz projekat koji danas promovišemo, nabavili sredstva za poboljšanje radio-veza i time unapredili kontrolu na samom terenu – rekao je gradonačelnik i dodao da je prethodnih godina, kroz različite projekte, nabavljeno nove opreme, vozila i sredstava za delovanje u vanrednim situacijama u vrednosti od više stotina hiljada evra.

Šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin Miroslav Sladojević rekao je da je tokom ove godine, u okviru dva projekta, nabavljeno namensko vozilo i nedostajuća oprema, u ukupoj vrednosti od 5,9 miliona dinara.

U pitanju je saradnja Grada Zrenjanina sa Pokrajinskom vladom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, s ciljem jačanja kapaciteta lokalne samouprave za reagovanje u vanrednim situacijama. Nabavljeno je terensko vozilo, koje će imati i funkciju komandnog vozila za potrebe Gradskog štaba za vanredne situacije, a od opreme smo. izemđu ostalog, dobili vodene i muljne pumpe, agregate za napajanje električnom energijom, kao i motorne testere namenjene početnom gašenju požara – rekao je Sladojević.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022