U zrenjaninskoj bolnici obeležen Međunarodni dan borbe protiv epilepsije – Ljubičasti dan [FOTO]

Zrenjanin - "Ljubičasti dan"

Danas je u opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu održana konferenciju za medije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv epilepsije – ljubičastog dana. Na konferenciji su se kratko obratili dr Danijela Andrić,  specijaliste neurologije, subspecijaliste kliničke neurofiziologije sa epileptologijom, dr Jasmina Trifunjagić, specijaliste dečje neurologije, kao i dr Julijana Filipov.

 „Danas prvi put u Zrenjaninu slavimo ljubičasti dan, i samo počinjemo jedan proces koji se nadam da će trajati. Ovaj događaj je u organizaciji odeljenja neurologije i pedijatrije, s obzirom da se mi najviše bavimo epilepsijama.

Moj prvi utisak je da nije lako ni obolelom od epilepsije a ni samom lekaru odnosno epileptologu. Naime, od prvog momenta kada saopštite dijagnozu i potrebnu za hroničnom anitepileptičnom terapijom, velika većina ljudi to teško podnosi. To se verovatno dešava iz razloga jer je i sam pacijent imao brojne predrasude o obolelima od epilepsije. Kvalitet života ponekad može biti narušen i od same bolesti, kao i od upotrebe antiepileptičnih lekova.

Naši planovi za budućnost jesu jedno bolje razumevanje okruženja i lekara, da pacijent nije u situaciji da mora da sakrije svoju bolest, kao i rano otkrivanje poremećaja koji se vezuju za epilepsiju. “, rekla je dr Danijela Andrić, specijalista neurologije.

 „Ljubičasti dan se svake godine obeležava 26. marta na svim kontinentima u više od 100 zemalja, kao dan posvećen podizanju svesti o epilepsiji i načinima da se spreči stigmatizacija obolelih. Ovaj dan je prvi put obeležen 2008. godine na inicijativu tada devetogodišnje devojčice iz Kanade, koja je imala učestale epileptičke napade i zbog toga bila jako usamljena i nesrećna. Naravno, nailazila je na nerazumevanje svoje okoline i osetila je potrebu da javno kaže svima od čega boluje i da pokaže da nije drugačija od ostalih samo zato što boluje od epilepsije.

Njen cilj je bio da pokrene ljude da govore o epilepsiji, kako bi se raspršili svi mitovi koji postoje o ovoj bolesti, i da svim obolelima poruči da nisu sami ako imaju epilepsiju. Epilepsija je jedna od najranije prepoznatih bolesti. Prema epidemiološkim studijama, danas na svetu imamo od 50 do čak 100 miliona obolelih. Procenjuje se da je broj obolelih u Srbiji oko 70 hiljada. “, rekla je dr Jasmina Trifunjagić, dečiji neurolog.

„Većina naših pacijenata, u zavisnosti od uzrasta i uslova života, se susreću sa problemima u svakodevnom funkcionisanju zbog svoje bolesti, tako da ovo današnje okupljanje treba da ukaže na to i da vidimo na koji način može da im se pomogne i da se olakša njihovo funkcionisanje svakodnevno.“, dodala je dr Julijana Filipov.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px