Međunarodni dan tolerancije obeležava se danas 16. novembra !

Zrenjanin - Međunarodni dan tolerancije

Generalna skupština UN (rezolucijom 51/95) 1996. godine, pozvala je države članice da 16. novembra obeleže Međunarodni dan tolerancije.

Poziv je usledio u toku Godine tolerancije Ujedinjenih nacija, 1995. godine, koju je proglasila Generalna skupština UN-a 1993. godine na inicijativu UNESCO-a, kako je navedeno u Deklaraciji o principima tolerancije i Akcionom planu za tu godinu.

Ujedinjene nacije posvećene su jačanju tolerancije jačanjem međusobnog razumevanja među kulturama i narodima. Ovaj imperativ leži u osnovi Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i važniji je nego ikad u ovoj eri porasta i nasilnog ekstremizma i širenja sukoba koje karakteriše temeljno zanemarivanje ljudskog života, navode iz UN.

Za svoju pedesetu godišnjicu 16. novembra 1995. godine, države članice UNESCO-a usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije.

Između ostalog, Deklaracija potvrđuje da je tolerancija poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našeg sveta, naših oblika izražavanja i načina čovekovanja. Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode drugih. Ljudi su prirodno različiti, samo tolerancija može da osigura opstanak mešovitih zajednica u svim regionima sveta.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022