Međunarodni dan tolerancije obeležava se u celom svetu 16. novembra

Zrenjanin

Međunarodni dan tolerancije

Generalna skupština UN (rezolucijom 51/95) 1996. godine, pozvala je države članice da 16. novembra obeleže Međunarodni dan tolerancije.

Poziv je usledio u toku Godine tolerancije Ujedinjenih nacija, 1995. godine, koju je proglasila Generalna skupština UN-a 1993. godine na inicijativu UNESCO-a, kako je navedeno u Deklaraciji o principima tolerancije i Akcionom planu za tu godinu.

Ujedinjene nacije posvećene su jačanju tolerancije jačanjem međusobnog razumevanja među kulturama i narodima. Ovaj imperativ leži u osnovi Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i važniji je nego ikad u ovoj eri porasta i nasilnog ekstremizma i širenja sukoba koje karakteriše temeljno zanemarivanje ljudskog života, navode iz UN.

Za svoju pedesetu godišnjicu 16. novembra 1995. godine, države članice UNESCO-a usvojile su Deklaraciju o principima tolerancije.

Između ostalog, Deklaracija potvrđuje da je tolerancija poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našeg sveta, naših oblika izražavanja i načina čovekovanja. Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode drugih. Ljudi su prirodno različiti, samo tolerancija može da osigura opstanak mešovitih zajednica u svim regionima sveta.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *