Danas je 12. jun – Međunarodni dan borbe protiv dečijeg rada

STOP – Iskorišćavanju dece

Podelite vest

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada 12. jun, ustanovljen je 2002. godine i predstavlja dan kada se podseća da u društvu postoje dece koja su, zbog zloupotreba odraslih, onemogućena da budu srećna i zadovoljna da rastu i razvijaju se u humanim uslovima.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se na ovaj dan ne bavi samo podsećanjem javnosti da među nama postoje deca koja su izložena najgorim oblicima dečjeg rada, zloupotrebama, zlostavljanjima, zanemarivanjima i ugrožavanjima njihovog rasta i razvoja od strane odraslih, već sumira rezultate svojih kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju ove pojave, aktivnosti na obezbeđivanju pomoći i podrške deci.

dan borbe protiv rada dece

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ulaže velike napore da se svako dete zaštiti od bilo koje vrste eksploatacije. Na predlog Ministarstva, Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu. Uredba je doneta u skladu sa preporukama MOR-a i međusobnoj saradnji, kao i na osnovu mišljenja koje je uputila poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je u okviru svojih nadležnosti, 2017. godine, izdao posebna obavezujuća akta za postupanje institucija, inspekcija i centara za socijalni rad u prevenciji i zaštiti dece koja su izložena najgorim oblicima dečjeg rada, eksploataciji, zloupotrebi i zlostavljanju (protokol, uputstva, instrukcije i nalog). U okviru ovih institucija sistema, izvršena je obuka državnih službenika za realizaciju aktivnosti u reagovanju na pojavu dečijeg rada. Predložene su i određene izmene i dopune pojedinih zakona koje će doprineti zaštiti dobrobiti dece.

dan borbe protiv rada dece2

U 115 centara za socijalni rad – organa starateljstva formirano je ili je bilo u postupku formiranje posebnih timova.

Deca koja su izmeštena iz porodica i obezbeđen je im smeštaj u sistemu socijalne zaštite:

-smeštaj u hraniteljsku porodicu: 20
-smeštaju u ustanovu socijalne zaštite: 26
-planirano izdvajanje iz ugrožavajuće porodične sredine: 4
-procenjene porodice sa decom sa kojima će se raditi na postizanju roditeljske kompetencije i na taj način ostvariti pravo deteta na obezbeđivanje uslova za njihov nesmetan rast i razvoj i pravo deteta da se pre svih drugih o njemu staraju roditelji: 79
-porodicama sa „decom ulice“ prema kojima je obezbeđena podrška kroz pružanje usluga socijalne zaštite: 43

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022