Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Zrenjanin - Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se 9. novembra svake godine širom Evrope i sveta obeležavanjem sećanja na žrtve fašizma i antisemitizma i protesta protiv savremenih oblika fašizma i antisemitizma.

Istorija

Nacistička Nemačka je 9. novembra 1938. započela pogrom nad jevrejskim narodom.

Jevrejske kuće su opljačkane, prodavnice, gradovi i sela, dok su jurišnici SA i građani rušili zgrade maljem, ostavljajući za sobom ulice prekrivene komadima razbijenih prozora — otuda potiče naziv „Kristalna noć“. Ubijen je 91 Jevrej, a 30.000 Jevreja – četvrtina svih Jevreja u Nemačkoj – odvedeno je u koncentracione logore gde su mesecima mučeni, a više od 1.000 je umrlo u tom procesu. Opljačkano je 1.668 sinagoga, a 267 zapaljeno. Samo u Beču je uništeno 95 sinagoga ili molitvenih domova.

Pogrom Kristalne noći smatra se simboličnim početkom sistematskog iskorenjivanja jevrejskog naroda, koje je počelo diskriminacijom i isključenjem nemačkih Jevreja 1933. godine i na kraju dovelo do ubistva miliona Jevreja i tzv. „neprijatelji nemačke države“: homoseksualci, kriminalci i „asocijalni“ ljudi, pripadnici raznih verskih zajednica, ljudi sa mentalnim poremećajima, politički „prestupnici“ kao što su komunisti i socijalisti, španske republikanske izbeglice i manjine poput Roma i Sinti i drugi.

UNITED od 1995. godine koordinira godišnju panevropsku kampanju povodom 9. novembra pod nazivom Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Ostvaruje se dvosmerni pristup: dok je cilj jednog dela kampanje sećanje na žrtve pogroma u Kristalnoj noći i, sveobuhvatnije, na žrtve Holokausta i fašizma kroz istoriju, drugi deo se fokusira uglavnom na savremene probleme: rasizam, antisemitizam, desni ekstremizam i neofašizam. Mnogo različitih grupa se pridružuje kampanji kroz samostalne akcije.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px