Manifestacija “Evropsko selo” održana 9. put na Trgu slobode u Zrenjaninu

Zrenjanin – Evropsko selo

Podelite vest

“Evropsko selo”, jedinstvena manifestacija u Srbiji, pokrenuta 2012. godine od strane OŠ “Mladost” iz Tomaševca, nakon dve godine pauze, održana je danas na Trgu slobode u Zrenjaninu. U periodu pre pandemije, “Evropsko selo” je organizovano u okviru proslave Dana pobede i Dana Evrope, a ove godine, deveto izdanje manifestacije deo je programa i brojnih aktivnosti kojima najmlađi Zrenjaninci obeležavaju “Dečju nedelju”. U međuvremenu je “Evropsko selo” uvršteno u kalendar zvaničnih gradskih manifestacija.

Uz prisustvo velikog broja učesnika, posetilaca i gostiju, dvadeset osam osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina predstavilo je isto toliko zemalja, članica Evropske unije, promovišući različitost njihovih naroda i kultura, uz bolje upoznavanje tih zemalja i njihovih specifičnosti.

Manifestaciju je otvorio Patrik Šmelcer, savetnik za medije i odnose s javnošću pri Delegaciji EU u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo što je danas u Zrenjaninu i što na gradskom trgu vidi toliko nasmejanih dečjih lica.

– Ovakvom manifestacijom Zrenjanin pokazuje da su evropska saradnja i negovanje evropskih vrednosti važni ne samo na centralnom nivou, već i na lokalnom, gradskom nivou.

Pitanja obrazovanja, zaštite životne sredine, reforme lokalnih administracija vrlo su važna i pokazuju koliko treba i dalje razvijati ovakve manifestacije i mi smo ovde danas došli da bi podržali manifestaciju u Zrenjaninu i izrazili zahvalnost gradu na organizaciji programa, uz moto “Evropa za tebe – bolji smo zajedno” – istakao je Šmelcer. 

evropsko selo 2022 044

Povodom “Evropskog sela” Zrenjanin su danas posetili i diplomatski predstavnici  zemalja članica EU – Njegova ekselencija ambasador Kipra Demetrios Teofilaktu, konzul ambasade Belgije Tomas Mas i savetnik u ambasadi Bugarske Ivajlo Kaškanov, kao i predstavnica Ministarstva za EU integracije Republike Srbije Ivana Đurić, načelnica Sektora za komunikacije i obuke, Radivoj Paroški, zamenik Pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa saradnicima, priredio je prijem za goste, tokom kog im je uputio srdačnu dobrodošlicu i zahvalnost što su svojim prisustvom uveličali manifestaciju. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Snežana Vučurević, Marija Damjanović i Rajko Kapelan.  

Govoreći o samoj manifestaciji, gradonačelnik Salapura je rekao da mu je drago što se ona ponovo organizuje nakon dve godine i što smo opet u prilici i da ugostimo predstavnike diplomatskog kora, da pokažemo koliko je Zrenjanin evropski grad i “Evropa u malom”, u kom složno živi više od 20 naroda, uz četiri jezika u službenoj upotrebi.

– Drago mi je i što smo manifestaciju uvrstili u program “Dečje nedelje”, što su je pripremala deca iz škola, zajedno sa svojim učiteljima, direktorima i roditeljima.

Posebno im se zahvaljujem na tome, na njihovom doprinosu promociji evropskih vrednosti. Zahvalnost izražavam i Delegaciji EU u Srbiji, Ministarstvu za evropske integracije, Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Pokrajinskoj Vladi, Fondu “Evropski poslovi” AP Vojvodine i svim ambasadama koje su takođe doprinele da se ispromovišu one vrednosti koje baštinimo u Zrenjaninu, sa suštinskom vrednošću i pričom koliko je važno poznavati različitosti koje postoje i negovati ih. Siguran sam da će deca danas uživati i da ćemo, s našeg trga, poslati lepu sliku u Evropu – kazao je gradonačelnik Salapura.

evropsko selo 2022 084

Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, rekao je da mu je zadovoljstvo što je Fond, po šesti put zaredom, u prilici da bude partner Gradu Zrenjaninu u promovisanju evropske agende.

– Nemerljiva je uloga lokalnih samouprava u afirmaciji i implementaciji svih standarda koji za cilj imaju pospešivanje kvaliteta života građana, od obrazovanja preko životne sredine, nauke, kulture, do svih onih segmenata i standarda koje vidimo širom evropskog kontinenta. Samim tim je ova manifestacija prilika da deca kroz saradnju, druženje, razgovor, dođu do nekih odgovora na svakodnevne izazove i probleme, s kojima se suočavaju i njihovi vršnjaci širom Evrope. Kroz bolje upoznavanje i nadam se, neke susrete koji će se desiti, bićemo u prilici da budemo bliži jedni drugima. Zrenjanin jeste primer pravog suživota i onog okvira u kom ne živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, u jednoj istinski multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini – istakao je Simurdić.

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije obezbedilo je i prigodne poklone za svih 28 škola, učesnica manifestacije “Evropsko selo” – po četiri fudbalske lopte, kakvim će se igrati i na predstojećem svetskom šampionatu u Kataru. 

Nakon svečanog otvaranja, gradonačelnik Salapura je sa gostima i svojim saradnicima posetio sve štandove na Trgu slobode, a predstavnici ambasada, razumljivo, posebno su obišli škole koje su na štandovima predstavile njihove zemlje. Program “Evropskog sela” dopunjen je i nastupima šesnaest škola na pozornici, gde su, kroz muziku i igru, takođe predstavili evropske države i njihove kulture.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px