Manifestacija “Evropsko selo” održana 9. put na Trgu slobode u Zrenjaninu

Zrenjanin – Evropsko selo

Podelite vest

“Evropsko selo”, jedinstvena manifestacija u Srbiji, pokrenuta 2012. godine od strane OŠ “Mladost” iz Tomaševca, nakon dve godine pauze, održana je danas na Trgu slobode u Zrenjaninu. U periodu pre pandemije, “Evropsko selo” je organizovano u okviru proslave Dana pobede i Dana Evrope, a ove godine, deveto izdanje manifestacije deo je programa i brojnih aktivnosti kojima najmlađi Zrenjaninci obeležavaju “Dečju nedelju”. U međuvremenu je “Evropsko selo” uvršteno u kalendar zvaničnih gradskih manifestacija.

Uz prisustvo velikog broja učesnika, posetilaca i gostiju, dvadeset osam osnovnih škola sa teritorije grada Zrenjanina predstavilo je isto toliko zemalja, članica Evropske unije, promovišući različitost njihovih naroda i kultura, uz bolje upoznavanje tih zemalja i njihovih specifičnosti.

Manifestaciju je otvorio Patrik Šmelcer, savetnik za medije i odnose s javnošću pri Delegaciji EU u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo što je danas u Zrenjaninu i što na gradskom trgu vidi toliko nasmejanih dečjih lica.

– Ovakvom manifestacijom Zrenjanin pokazuje da su evropska saradnja i negovanje evropskih vrednosti važni ne samo na centralnom nivou, već i na lokalnom, gradskom nivou. Pitanja obrazovanja, zaštite životne sredine, reforme lokalnih administracija vrlo su važna i pokazuju koliko treba i dalje razvijati ovakve manifestacije i mi smo ovde danas došli da bi podržali manifestaciju u Zrenjaninu i izrazili zahvalnost gradu na organizaciji programa, uz moto “Evropa za tebe – bolji smo zajedno” – istakao je Šmelcer. 

evropsko selo 2022 044

Povodom “Evropskog sela” Zrenjanin su danas posetili i diplomatski predstavnici  zemalja članica EU – Njegova ekselencija ambasador Kipra Demetrios Teofilaktu, konzul ambasade Belgije Tomas Mas i savetnik u ambasadi Bugarske Ivajlo Kaškanov, kao i predstavnica Ministarstva za EU integracije Republike Srbije Ivana Đurić, načelnica Sektora za komunikacije i obuke, Radivoj Paroški, zamenik Pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa saradnicima, priredio je prijem za goste, tokom kog im je uputio srdačnu dobrodošlicu i zahvalnost što su svojim prisustvom uveličali manifestaciju. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici Snežana Vučurević, Marija Damjanović i Rajko Kapelan.  

Govoreći o samoj manifestaciji, gradonačelnik Salapura je rekao da mu je drago što se ona ponovo organizuje nakon dve godine i što smo opet u prilici i da ugostimo predstavnike diplomatskog kora, da pokažemo koliko je Zrenjanin evropski grad i “Evropa u malom”, u kom složno živi više od 20 naroda, uz četiri jezika u službenoj upotrebi.

– Drago mi je i što smo manifestaciju uvrstili u program “Dečje nedelje”, što su je pripremala deca iz škola, zajedno sa svojim učiteljima, direktorima i roditeljima. Posebno im se zahvaljujem na tome, na njihovom doprinosu promociji evropskih vrednosti. Zahvalnost izražavam i Delegaciji EU u Srbiji, Ministarstvu za evropske integracije, Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Pokrajinskoj Vladi, Fondu “Evropski poslovi” AP Vojvodine i svim ambasadama koje su takođe doprinele da se ispromovišu one vrednosti koje baštinimo u Zrenjaninu, sa suštinskom vrednošću i pričom koliko je važno poznavati različitosti koje postoje i negovati ih. Siguran sam da će deca danas uživati i da ćemo, s našeg trga, poslati lepu sliku u Evropu – kazao je gradonačelnik Salapura.

evropsko selo 2022 084

Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, rekao je da mu je zadovoljstvo što je Fond, po šesti put zaredom, u prilici da bude partner Gradu Zrenjaninu u promovisanju evropske agende.

– Nemerljiva je uloga lokalnih samouprava u afirmaciji i implementaciji svih standarda koji za cilj imaju pospešivanje kvaliteta života građana, od obrazovanja preko životne sredine, nauke, kulture, do svih onih segmenata i standarda koje vidimo širom evropskog kontinenta. Samim tim je ova manifestacija prilika da deca kroz saradnju, druženje, razgovor, dođu do nekih odgovora na svakodnevne izazove i probleme, s kojima se suočavaju i njihovi vršnjaci širom Evrope. Kroz bolje upoznavanje i nadam se, neke susrete koji će se desiti, bićemo u prilici da budemo bliži jedni drugima. Zrenjanin jeste primer pravog suživota i onog okvira u kom ne živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, u jednoj istinski multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini – istakao je Simurdić.

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije obezbedilo je i prigodne poklone za svih 28 škola, učesnica manifestacije “Evropsko selo” – po četiri fudbalske lopte, kakvim će se igrati i na predstojećem svetskom šampionatu u Kataru. 

Nakon svečanog otvaranja, gradonačelnik Salapura je sa gostima i svojim saradnicima posetio sve štandove na Trgu slobode, a predstavnici ambasada, razumljivo, posebno su obišli škole koje su na štandovima predstavile njihove zemlje. Program “Evropskog sela” dopunjen je i nastupima šesnaest škola na pozornici, gde su, kroz muziku i igru, takođe predstavili evropske države i njihove kulture.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022