Manastir Svete Melanije Rimljanke je srpski pravoslavni ženski manastir u Zrenjaninu

MANASTIR SVETE MELANIJE

Manastir Svete Melanije Rimljanke je srpski pravoslavni ženski manastir u Zrenjaninu, pripada Eparhiji banatskoj Srpske pravoslavne crkve.

Manastir je osnovao episkop banatski dr Georgije Letić 7. maja 1935. godine u severoistočnom delu Zrenjanina na mestu starog manastira Drenovca i posvetio ga Svetoj Melaniji. Povod je bila dvostruka vladičina godišnjica: četrdeset godina svešteničke i trideset godina episkopske službe.

Ime je uzeto, prema imenu njegove majke. Uz vladiku banatskog, veliki priložnik manastira je i njegova sestra po majci, Danica – Olga plemenita Vojnović, čijom pomoći je uređen unutrašnji deo hrama i konaka, te kupljen manastirski posed. Olga je darovala 320.000 dinara da se nabavi zemljište i šuma. Šuma je bila neophodna da se manastir može razvijati. Darodavka je dala još oko 100.000 dinara za razne potrebe – gradnje i nabavke. Kupljen je tako i jedan lanac zemlje. Kasnije 1938. godine Olginim novcem kupljeno je još 10 jutara zemlje.

manastir svete melanije zrenjanin 008a
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE
manastir svete melanije zrenjanin 011
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE

Episkop Georgije je imao u vidu da u gornjem Banatu nije bilo naših manastira, pogotovo nije bilo ženskih i s obzirom da je nekad u Bečkereku bio srpski manastir (Drenovac).

Zato je rešio da u gradu na Begeju, koji je tada bio prestonica jugoslovenskog dela Banata, podigne manastir i posveti ga svojoj majci.

Manastir je podigao i po želji Hrišćanske narodne zajednice Bečkerečke, na čijem je čelu bila učiteljica Vukosava Špakovski.

manastir svete melanije zrenjanin 014
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE
manastir svete melanije zrenjanin 033
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE
manastir svete melanije zrenjanin 007a
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE

Manastir je podignut u vizantijskom stilu, novi konak iz 1990. podignut je u moravskom stilu. Manastirsku crkvu je projektovao novosadski arhitekta Đorđe Tabaković 1935. godine. Ikonostas je bio rezbaren i pozlaćen.

Ikonostas i živopis radio je akademski slikar iz Vršca Svetislav Vuković (slikar) 1936.1937 godine. Rekostrukcija i dogradnja izvršena je 1986. godine, pod rukovodstvom arhitekte Predraga Ristića. Posed manastira je krajem 20. veka 12 hektara zemlje.

BIO JE TO PRVI ŽENSKI MANASTIR U EPARHIJI BANATSKOJ.

Prva upraviteljica manastira od 1935. godine, bila je monahinja Petronija rođena Savić, rođena sestra naučnika lekara dr Vase Savića (1893—1939). Prva igumanija bila je hadži Petronija Špakovski.

U sklopu manastira nalazi se i kapela Svete Petke koju je 2004. osveštao episkop banatski Nikanor. U manastiru nalazi se čudotvorni izvor, koji je jedno vreme bio presušio.

manastir svete melanije zrenjanin 014a
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE
manastir svete melanije zrenjanin 035a
MANASTIR SVETE MELANIJE RIMLJANKE

Dragocenost manastirske riznice predstavlja Prestono Jevanđelje štampano 1663. godine u Moskvi.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *