Mali most – 118 godina spajanja obala i ljudi

Zrenjanin – Mali most

Podelite vest

Veliki Bečkerek je te davne, 1904. godine, dobio dva gvozdena mosta preko Begeja, namenjena kolskom i pešačkom saobraćaju. Ta bi se godina mogla nazvati, sa malim zakašnjenjem doduše, godinom ulaska grada u novi vek – današnjim rečnikom kazano, izvršeni su „kapitalni infrastrukturni zahvati“ i sagrađeno nešto što treba da traje „večno“, a dotadašnji drveni mostovi, čiji se srednji deo podizao prilikom prolaska plovila, postali su deo istorije i starih varoških albuma.

Tadašnje austrougarske vlasti zvanično su nazvale mostove „Erszebet hid“ (Elisabeth brücke) i „Ferenc Jozsef hid“ (Franz Josef brücke). Ti administrativni nazivi traju, međutim, svega 14 godina, jer nove vlasti, nakon Prvog svetskog rata menjaju zvanične nazive u „Dositejev“ i „Karadžićev“ most. Ni ti nazivi, baš kao ni prethodni, nikada nisu zaživeli i u narodu su mostovi, jednostavno, ostali prepoznatljivi kao „Veliki“ i „Mali“. 

Veliki most je doživeo samo 65 godina i uklonjen je 1969. godine iz do danas neshvatljivih razloga. Mali most dočekao je drugi vek, premošćavao je i reku i jezero, plovili su pod njim i parobrodi i labudovi, ali je, srećom, osnovnu funkciju zadržao do danas – da spaja obale i ljude ovoga grada.

Nakon katastrofalnog požara 1807. godine, podignut je drveni most između centra grada i gradske četvrti koja se tada tek formirala – „Male Amerike“. Bio je podešen tako da se njegov srednji deo mogao otvarati prilikom prolaska većih plovnih objekata. To se obavljalo ručno, pomoću čekrka, podizanjem jedne i druge strane kolovoza. Strane koje su podizane oslanjale su se o dva srednja stuba mosta (od ukupno četiri), poput klackalice, i bile su u ravni sa delom kolovoza koji se nalazio na obali. Tako je funkcionisao skoro jedan vek, do 1903. godine, kada je demontiran.

Interesantno je da je gradnja Malog mosta bila mnogo skuplja od gradnje Velikog, jer je rad na temeljima, zbog kompleksnih i vizuelno efektnih oslonaca konstrukcije, bio mnogo komplikovaniji.

Kuriozitet je bila i želja gradskog načelnika upućena ministarstvu da se prilikom projektovanja uzmu u obzir bitni estetski momenti. Zato je verovatno njegova konstrukcija bila estetski kompaktnija od teške i ne preterano moderne konstrukcije Velikog mosta. Dužina izgrađenog Malog mosta je iznosila 31 metar, širina 9 metara i visina 5,5 metara. Krasi ga pravilna lučna konstrukcija u vidu isečka kruga.

Novi most sagrađen je za manje od godinu dana i predat na upotrebu u proleće 1904. godine.

Elegantna konstrukcija odmah je postala motiv gradskih razglednica, a na jednoj od prvih fotografija Malog mosta, umesto sudske palate, čija je gradnja počela dve godine kasnije, još uvek su prisutni magacini i nekadašnja „Kameralna krčma“.

Gvozdene konstrukcije za oba mosta livene su u fabrici gvožđa državne železnice u Rešicama, tada istoj državi, sada u susednoj Rumuniji, i niz Begej dopremane do mesta ugradnje.

malimost stara slika
Mali most, 1905. godine

Po konfiguraciji terena može se zaključiti da je, u slučaju Malog mosta, prvo morao biti napravljen nasip, potom masivni kameni postament, kao oslonac na obe obale, na koji je postavljena čelična struktura.

Veliki Bečkerek iz 1904. godine postao je Petrovgrad, potom Zrenjanin, reka ispod Malog mosta „nasukala“ se sredinom osamdesetih godina prošlog veka i ostavila most na početku jezera, a Zrenjanincima svakodnevnu muku da namernicima objašnjavaju zašto su „napravili most na samo pedeset metara od suvog prelaza oko jezera“.

Tokom 118 godina njegovog trajanja bilo je, naravno, potrebe za obnovom i zaštitom čelične konstrukcije mosta, a poslednja značajna rekonstrukcija izvršena je 1999. godine. 

Danas je Mali most u sasvim solidnom stanju, prijatne zelene boje, noću diskretno dekorativno osvetljen. Kao sastavni deo jedinstvene arhitektonske celine Zrenjanina, uz Reformatsku crkvu, Palatu suda i nekadašnju Trgovačku akademiju, sa atraktivnim vodoskokom i labudovima u jezeru, Mali most posmatraču nudi posebnu mešavinu arhitekture, istorije i emocija.

I kao takvom, svakom stanovniku ovog grada trebalo bi da bude obaveza da ga čuva i narednih stotinu osamnaest godina…

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. mali most je ponos grada zrenjanina i treba ga čuvati popravljati i nedozvoliti da ga zub vremena uništi zrenjaninci budimo složni u svemu i čuvajmo grad

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022