NAJAVA: Mali kustosi – velike priče: Premijera videa „U ateljeu Mirjane Nikolić Pećinar“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Premijera videa pod naslovom „U ateljeu Mirjane Nikolić Pećinar“ nastalog u okviru programske aktivnosti „Mali kustosi – velike priče“ koju sprovodi Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Narodnog muzeja Zrenjanin biće održana u petak, 3. novembra 2023. godine, sa početkom u 18 časova. Video je nastao u ambijentu izložbe „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“, a načinili su ga učenici viših razreda osnovne i učenici srednje škole koji su polaznici Dečijeg centra Smajli iz Zrenjanina. Ovogodišnji „mali kustosi“ svojom kreativnošću i glumačkim talentom približiće svojim vršnjacima lik i delo slikarke Mirjane Nikolić Pećinar.

Rad sa mladima, koji je obuhvatao pripremne faze tumačenja i razgovora o pomenutoj izložbi, realizovala je Ivana Arađan, viši muzejski pedagog, istoričar umetnosti

Za rad sa polaznicima Dečijeg centra Smajli na kreativnom osmišljavanju scenarija bila je zadužena Desanka Kantar, a za obuku i snimanje zaslužna je profesionalna produkcija Udruženje „Pečat“.

Video je realizovan u okviru projekta „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ finansiranog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Da podsetimo:

„Mali kustosi – velike priče“ programska je aktivnost Narodnog muzeja Zrenjanin namenjena mladima uzrasta od 13 do 19 godina i ima za cilj njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa. Učenici osnovnih i srednjih škola koji iskažu interesovanje za učešće najpre se upoznaju sa postavkom Muzeja, biraju teme koje će biti fokus njihovog istraživanja i potom se pristupa osmišljavanju i stvaranju prezentacije u video-formi.

U 2022. godini „Mali kustosi – velike priče“ bili su učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i „Uroš Predić“ iz Orlovata, kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, SMŠ „Josif Marinković“ i učenici Zrenjaninske gimnazije. Učenici su kao teme odabrali fosilne ostatke mamuta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačkog odeljenja, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići“ keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px