Lukino selo u nedelju mirisalo na pileći paprikaš i domaće kolače [FOTO]

Lukino selo – Pileći paprikaš i kolači

Podelite vest

Ekipa portala volimzrenajnin.com juče je posetila Lukino selo koje ima manje 800 stanovnika ali je poznato po vrednim ljudima i čuvarima tradicije i običaja sa ovog prostora.

Jedan takav događaj desio se u nedelju kada je organizovano kuvanje pilećeg paprikaša u kojem je učestvovalo desetak ekipa 1. mesto Sabo Peter Zrenjanin, 2. mesto Kiš Anti Mihajlovo i 3. mesto Tot Sebastian Belo blato. I žene pokazale svoje umeće u pravljenju domaćih kolača. Klub žena je osvojio 1 mesto slatki kolač 2 mesto slani kolač.

„4. decembra, Mesna zajednica je odlučila da napravi jedan rezime šta se događalo u selu ove godine u onda su pozvali mene, kao Banatsku kapetaniju, da mi učestvujemo u tome. Ja sam predložio da održimo takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša povodom Mikulaša, što smo na kraju i organizovali.

Biće 19 takmičara koji će odmeravati svoje veštine u kuvanju pilećeg paprikaša. Što se tiče sponzora za ovo takmičenje, bio je veliki odziv, ali je bio uslov da budu samo privredna gazdinstva iz Lukinog sela. Danas će takođe Mikulaš da daje paketiće deci u predškolskoj ustanovi, imaćemo i deda mraza koji će te paketiće da uruči deci, tako da će biti i malo svečanosti u tom pogledu.

paprikas lukino selo 041
Greguš V Jožef

Svi takmičari su iz okolnih sela, dakle iz Lukinog sela, iz Belog blata, iz Srpskog Itebeja, iz Ečke, ali i iz Zrenjanina i Mužlje.

Pored takmičenja u kuvanju pilećeg paprikaša, danas će takođe biti održana i manifestacija pravljenja i spremanja slanih i slatkih kolača. Ja sam zadovoljan kolačima koje su žene donele, a žiri trenutno odlučuje koji će to kolači biti proglašeni za najbolje. Uslov za učešće je bio da su kolači spremani po starinskom receptu, kako bi smo mladima približili nekadašnje tradicionalne recepte i kolače.

Za sve učesnike su obezbeđene nagrade i zahvalnice. Prvo će deda mraz podeliti paketiće deci, zatim će biti malo reči o našim sponzorima i na kraju ćemo proglasiti pobednike i jednog i drugog takmičenja.“, rekao je Greguš Jožef, glavni kapetan Banatske kapetanije.

paprikas lukino selo 035
Juhas Ištvan

Juhas Ištvan, predsednik udruženja penzionera u Lukinom selu, objasnio je jedan novi festival, koji se od ove godine održava uporedo sa takmičenjem u kuvanju pilećeg paprikaša:

„Naše udruženje je nedavno poklonilo selu portret Janike Balaža, koji je iz Lukinog sela. On je bio Rom, mađarske nacionalnosti.

Svirao je violinu na početku svoje karijere, a kasnije je bio tamburaš.

Od danas počinjemo sa obeležavanjem dana Janike Balaža, takozvanog Tamburica festa koji će se održavati zajedno sa ovim takmičenjem u kuvanju pilećeg paprikaša i pravljenju kolača, i nadamo se da će to s godinama postati tradicija.

U planu je da dani Janike Balaža traju dva dana, i da bude neko malo takmičenje tamburaša kao uspomena na Janiku, jer je tamburica njegov osnovni znak. “, rekao je Juhas Ištvan.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Lepo je što se ljudi seċaju Janike Balaža, na ovaj način, dobro je što se nešto organizuje, tako ċe više njih znati gde je Janika rođen.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px