Održana tribina „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“

Zrenjanin – Kulturni centar

Podelite vest

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina sinoć je održana tribina pod nazivom „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“. 

Uvodničar je bio prof. dr Nice Fracile etnomuzikolog, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Predavanje o Ludviku Kubi pejzažnom slikaru, muzičaru, folkloristi i etnologu, profesoru na Umetničkoj akademiji u Pragu, održao je prof. dr Nice Fracile redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, jedan od naših najboljih etnomuzikologa i poznavaoca umetničkog i istraživačkog rada Ludvika Kube.

ludvik kuba kc zrenjanin 001
Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa

Predavanje je bilo ilustrovano video snimcima tradicionalnih višeglasnih pesama, kao i pojedinim slikama Ludvika Kube urađenih u raznim tehnikama.

Ludvik Kuba (češ. Ludvík Kuba; Podjebradi, 16. april 1863 — Prag, 30. novembar 1956) bio je češki slikar, muzičar, pisac i profesor Umetničke akademije u Pragu

Bio je jedan od postimpresionista i sakupljač narodnih pesama.

Biografija

Ludvik Kuba se rodio kao drugo od trinaestoro dece Ludvika Kube i Ane rodj. Miškovske. Studirao je na muzičkoj školi u Pragu (orgulje) a pohađao je i privatne časove slikanja. Primljen je na Umetničku akademiju u klasi Maksa Pirnera (1891-1893).

Zatim je studirao na Julijanskoj Akademiji u Parizu (1893-95) i školi Anton Ažbe u Minhenu tokom (1895-1904). Svoj život je posvetio slikanju, skupljanju narodnih pesama (na primer Slovanstvo ve svých písních – „Sloveni i njihove pesme“ i zapisao 4.000 pesama) i pisanju o narodnoj tradiciji.

ludvik kuba kc zrenjanin 003
prof. dr Nice Fracile

Njegov umetnički stil je bio visoko cenjen u okviru impresionizma a uglavnom je slikao pejzaže (omiljeni motivi su mu bili Južnočeški kraj), portrete (na primer Jožef Svatopolk Makar) i mrtva priroda (na primer „Crvene begonije“).

Za svoj stručni rad na polju etnologije dobio je 1936. godine titulu doktora na Karlovom Univerzitetu u Pragu a od 1937. je postao stalni član Češke akademije.

Nosilac je brojnih priznanja u Češkoj i inostranstvu. 1923. godine je dobio Orden Svetog Save a od 1935 je članem JAZU u Zagrebu.

“Imam posebnu čast i zadovoljstvo da danas govorim o doprinosu Ludvika Kube, istraživanju tradicionalne muzike slovenskog naroda. 

Ludvik Kuba je bio jedan etnomuzikolog ali je isto vremeno bio slikar, putopisac, flolklorista i etnolog.

Ličnost koja je ceo život posvetila istraživanju tradicionalne muzike od Češke preko Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, zatim Rusije, Ukrajine i mnoge druge, gotovo sve slovenske zemlje.

Moje predavanje će biti ilustrovano video snimcima, tako da sam imao sreću da od mojih dragih koleginica i kolega dobijem i literaturu i ove snimke koji su vrlo minuciozno i detaljno obradili notne zapise Ludvika Kube iz Boke iz 1907. godine. 

Ono što je Ludvik Kuba želeo jeste da se što više ispunjava jedna od njegovih želja, a to je da njegovi zapisi budu živi i deo folklorne riznice.

On je nosilac ordena Svetog Save, bio je i član Akademije nauka i umjetnosti u Zagrebu i zaista je bio impozantna ličnost.

U odnosu na Belu Bartoka, Stevana Mokranjca i Miodraga Vasiljevića, on kada je išao na teren on je crtao da bi mogao da ima odgovarajuća sredstva za etnomuzikološka istraživanja. Tako da mnogi njegovi crteži, po mom mišljenju, imaju zanimljive pejzaže, narodne nošnje itd.

Na pitanje da li je bio bolji slikar ili etnomuzikolog, on je govorio da je bolji slikar, ali ja mislim da je bio i slikar i etnomuzikolog, i iako ću ja govoriti o ovoj drugoj strani uverićete se da ima zaista i jako puno kvaliteta kad je reč o slikarstvu.”, rekao je Nice Fracile, redovni profesor u penziji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px