Svečano dodeljene nagrade Svetosavskog literarnog i likovnog konkursa „Sveti Sava slogu slavi“

Zrenjanin – „Sveti Sava slogu slavi“

Juče je u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanina održana svečanost povodom dodele nagrada Svetosavskog literarnog i likovnog konkursa pod nazivom „Sveti Sava slogu slavi” koju je organizovalo „Svetosavlje“ iz Zrenjanina.

Na ovogodišnjem literarnom konkursu sa temom “Sveti Sava slogu slavi” učestvovali su učenici VII i VIII razreda osnovnih škola iz Zrenjanina i opštine Žitište.

svetosavlje zrenjanin 051
„Sveti Sava slogu slavi"

Od pristiglih 36 radova, u najuži izbor ušlo je 8, a dobitnici nagrada proglašeni su na ovoj svečanosti. Kao i prethodne godine „Svetosavlje“ je dodelilo 15.000 dinara za I nagradu, 10.000 dinara za II i 5.000 dinara za III nagradu.

Na likovni konkurs sa temom “Sveti Sava slogu slavi” pristiglo je oko 1.000 dečjih radova, uzrasta od I do VI razreda, iz osnovnih škola iz Zrenjanina i opštine Žitište. U uži izbor ušlo je 60 radova, a dobitnici nagrada su kao i kod literarnog konkursa proglašeni na samoj svečanosti.

Na svečanosti povodom dodele nagrada obratio se direktor Narodnog muzeja Zrenjanin Siniša Onjin, predsednik „Svetosavlja“ Dragan Ranisavljević, a besedu je govorio sveštenik Dejan Bojanić. U programu je učestvovala i Vaskrsija Kovačević, učenica Srednje muzičke škole “Josif Marinković” u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer i dečiji hor “Rafailo banatski”.

Direktor Narodnog Muezeja, Siniša Onjin je ovom prilikom rekao:

„Večeras smo se okupili, kako bi u svečanoj atmosferi dodelili nagrade, najzapaženijim likovnim i literarnim radovima Svetosavskog konkursa. Konkurs „Sveti Sava slogu slavi“ je još jedan od načina, kojim se doprinosi negovanju sećanja na Svetog Savu. Svima nam je poznato da se ime Svetog Save vezuje za značajne događaje naše istorije, kao što su obnova manastira Hilandar, osnivanje Srpske pravoslavne crkve, utemeljenje srpske prosvete i kulture, pa samim tim i našeg identiteta i državnosti. Ipak najlepša poveznica sa njegovim imenom je činjenica, da je Sveti Sava veliki deo svog rada posvetio deci.

Svesni značaja njegovog imena, u organizaciji „Svetosavlje“, humanitarni rad i aktivnosti posvećuju upravo deci, školama i prosvetnim radnicima. Ovaj konkurs podstiče decu da bolje upoznaju lik i delo Svetog Save, a zatim da to na maštovit i kreativan način izraze, i naravno da za to i budu nagrađena. Veoma mi je drago, što se ova svečanost dešava u našem Muzeju, i zadovoljstvo što dečija nasmejana lica krase naše prostorije. Nadam se da će i svi zainteresovani posetioci uživati prilikom posete ovoj izložbi, kao što mi uživamo večeras.

Čestitam svim učesnicima konkursa, i želim da ih pozovem da se druže sa nama u Muzeju kada god za to imaju priliku, jer deca su ipak naše najveće blago.“

Prema rečima članica komisije Jelene Dimitrijević i Duške Kolarov, profesorki srpskog jezika i književnosti – Učenici su bili inspirisani da pišu stihove jednako kao i prozu.  Nagrađena su tri rada.

Treća nagrada u iznosu od 5000 dinara pripala je MARINI RADOVANČEV, učenici sedmog razreda tomaševačke škole „Mladost“ za pesmu vedrog i poletnog tona koja u svom finalu poziva na složni usklik ljubavi Svetom Savi.

Drugu nagradu u iznosu od 10.000 dinara zaslužila je pesma osmaka ĐORĐA PUTIĆA iz melenačke škole „Dr Boško Vrebalov“. U svojim stihovima mladi pesnik ističe važnost bratske i porodične sloge u duhu svetosavlja.

Prvu nagradu u iznosu od 15. 000 dinara dobio je rad MARIJE ZONjIĆ iz žitištanske škole „Sveti Sava“.  Ovo je pravi tinejdžerski rad u kojem Marija, učenica osmog razreda, razmišlja o slozi u svetu u kojem živi i koji je okružuje, kao i o moralnim i hrišćanskim vrednostima kao svevremenim stubovima svakog društva i nacije koje je u srpskom narodu utemeljio i utvrdio Sveti Sava.

Stručna komisija je pohvalila i pet radova, koji su nagrađeni sa po 2000 dinara: Angelina Subičin, sedmi razred melenačke škole, Isidora Sudarev, osmi razred, zrenjaninski “Dositej“, Nada Galović, osmi razred iz Banatskog Karađorđeva, Ena Milankov, osmi razred melenačke škole i Marija Savić, sedmi razred čestereške škole

Budući da je pristiglo preko 1000 radova, članovi U.O. su odlučili da ove godine dodele dve I, dve  II i dve III nagrade.

U kategoriji od 1-3 razreda

3. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 5000 dinara osvojila je EMILIJA Petrović, učenica III-1 OŠ „D. Obradović“ Zrenjanin.
2. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 osvojila je Nađa Nađalin, učenica III-1 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci.
1. mesto i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 osvojila je Kristina Radovančev, II-razredOŠ „Mladost“ Tomaševac

U ovoj kategoriji pohvaljeno je i 5 radova a a svaki pohvaljeni učenik dobiće nagradu u iznosu od 2.000 dinara. Maksim Blagojević, I-4 OŠ „P. P. Njegoš“ Zrenjanin  ,Tijana Tot, II-2 OŠ „2. oktobar“ Zrenjanin, Mila Grubić, III-3 OŠ „Đ. Jakšić“ Zrenjanin, Dunja Šarac, II-2 OŠ“J. J. Zmaj“ Zrenjanin i David Milić, II-3 OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci.

U kategoriji od 4-6 razreda

3.mesto i novčanu nagradu u iznosu od 5000 dinara osvojila je EMILIJA Sonja Perić, VI -razred OŠ „Đ. Jakšić“ Zrenjanin
2.mesto i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 Mila Anđić, V-2 OŠ „S.Mihalj“ Mužlja
1.mesto i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 osvojio je Miloš Denda, V-1 OŠ „Ž. Zrenjanin“ Zrenjanin

I u ovoj kategoriji je pohvaljeno je 5 radova a svaki pohvaljeni učenik dobja nagradu u iznosu od 2.000 dinara. Srna Radlinski, IV-2 OŠ „Đ. Jakšić“ Zrenjanin, Nađa Popov, IV-2 OŠ „J. Cvijić“ Zrenjanin, Olga Petrovački, IV-4 OŠ „Ž. Zrenjanin“ Zrenjanin, Arijana Bandović, VI -1 OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev“ Ečka i David Pudenka, V-2 OŠ „Bratstvo“ Aradac.

Moderator događaja bila je Vladislava Ignjatov, viši kustos-istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin, a ovom prilikom otvorena je i izložba dečjih radova nastalih povom Svetosavskog likovnog konkursa „Sveti Sava slogu slavi” u Malom salonu i Holu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložbu su priredili mr Milan Grahovac, Vladislava Ignjatov, viši kustos-istoričar i Aleksandra Kurjak, muzejski edukator, a ista će trajati do 8. marta 2023. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px