Imate voćnjak ali ne znate da li se leti orezuje? Ovo poručuju iz PSS Zrenjanin!

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Osetljiva, ali i potrebna operacija

Postoji određena nedoumica kod proizvođača voća u vezi sa letnjom rezidbom. One se uglavnom odnose na to u koje vreme se izvodi, na kojim voćnim vrstama i uopšte njen smisao kao pomološke mere u voćarstvu. Letnja rezidba predstavlja meru koja se obavlja u toku vegetacije, tj. dok je voćka zelena i ima dva osnovna cilja. To su: korekcija zimske rezidbe i smanjenje bujnosti voćke.

Pod korekcijom zimske rezidbe se podrazumeva da se uklone one grane i grančice koje su zimskom rezidbom propuštene za uklanjanje. Stoga se zaključuje da, ukoliko je zimska rezidba dobro isplanirana i odrađena, za letnjom nema ni potrebe. Smanjenje bujnosti voćke je prema ovome osnovni cilj zelene rezidbe voćaka.

Svaki voćar, amater ili profesionalac, zna da smanjenje bujnosti voćke na posredan način povećava broj rodnih pupoljaka a time i rodnost samih voćaka.

vocnjak3

Prema tome kontrola bujnosti kod voćaka koje su izuzetno rodne, poput trešnje, rešava se izborom podloge i zelenom rezidbom. Prekraćivanjem i uklanjanjem zelenih grana i grančica kod voćaka remeti njihovu fiziologiju sinteze organske materije i drastično utiče na smanjenje porasta korenovog sistema voćaka. Zato zelena rezidba spada u osetljive operacije kojim se može narušiti fiziološka ravnoteža. Ukoliko se ukloni previše grana nekoliko godina zaredom, voćka se može skroz osušiti. Zimska rezidba je daleko bezbednija operacija po voćku i ona ne utiče na masu korena. Tu važi pravilo: jača rezidba-veća bujnost, i obrnuto.

vocnjak2

Po vremenu izvođenja ona može biti rana, srednja i kasna. Rana zelena rezidba se izvodi obično u maju mesecu pre početka zdrvenjavanja osnove mladara, a ima za cilj da se isprovocira porast bočnih grančica na mladaru. Izvodi se obično kod kajsije i u toku formiranja krune voćaka.

Opširnije na sajtu PSS ZRENJANIN

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px