Sinoć je u Kulturnom centru otvorena izložba „Balkanska kula“ likovnog umetnika Aleksandra Bajunovića.

Zrenjanin – Balkanska kula

Podelite vest

Osnovna autorova  likovna ideja inspirisana je čuvenom slikom „Vavilonska kula“ a svoje interesovanje usmerio je ka nezavršenim balkanskim kućama koje, po autoru, predstavljaju utopiju.

Autor u isto vreme preispituje  ruralnu sredinu, patrijahalnu zaostavštinu i ulogu oca u vremenu globalističkih, političkih i ekonomskih previranja.

Za likovni stil Bajunovića navodi se da svoje slikarstvo stvara na iskustvima poentilizma i naivnog slikarstva.

balkanska kula zrenjanin 002
Aleksandar Bajunović

“Ova izložba bavi se tom nekom tematikom Balkana i samim tim sam napravio jednu referencu na rad Piter Brojgela (Pieter Bruegel) koja je nastala 500 godina ranije tj slika “Vavilonska kula”. Ja sam negde napravio to poređenje sa tom nedovršenom “Vavilonskom kulom” i nedovršenim balkanskim kućama i tako sam negde sastavio sve u jedan naziv “Balkanska kula”.

“Jendostavno se dotičem poređenja sa Vavilonskom kulom dotičem se i te patrijarhalne zaostavštine koja je zastupljena u nekim manjim mestima ali u nekom trentuku i tamo nestaje i iščezava. Samim tim sam se dotakao tih tema i tih običnih ljudi koji žive u manjim mestima i oca koji je u tom patrijarhalom sistemu glava kuće i koji vodi računa o svemu.” rekao je između ostalog Aleksandar Bajunović.

Izložbena celina „Balkanska kula“ koju čini desetak radova – ulja na platnu, likovnog umetnika Aleksandra Bajunovića a koja je sinoć predstavljena zrenjaninskoj publici u Kulturnom centru biće dostupna publici do 7. februara svakog dana od 8 do 20 časova.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px