U sklopu manifestacije „Kultura sećanja“ održano predavanje u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej

Muzej žrtava genocida u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina i Narodnim muzejom Zrenjanin su organizovali manifestaciju „Kultura sećanja“ u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. U dva dana organizovana su tri programa – izložba, tribina i predavanje.

U sklopu manifestacije u Narodnom muzeju Zrenjanin sinoć je upriličeno predavanje na temu „Stradanje kozaračke dece i akcija spašavanja Dijane Budisavlјević“, više kustoskinje u Muzeju žrtava genocida Jasmine Tutunović Trifunov.

stradanje kozaracke dece 006
Jasmina Tutunović Trifunov

„Večeras ćemo pričati o jednoj temi koja je jako značajna. Odnosi se na Drugi svetski rat, na spasavanje dece iz logora, omogućavanje da prežive, traganje za njihovim identitetom, konkretno, u akciji Dijane Budisavljević od 1941. do 1945. godine. Međutim, ono što bi želela da vam napomenem na početku jeste da, iako je ovo jedna konkretna priča znamo i ko su bili zločinici i ko su bile žrtve, kao i ko su bili ti dobri ljudi u vremenu zla koji su pomagali deci da prežive rat. To je istovremeno i univerzalna priča o stradanju ali i o ljudskoj dobroti, i zbo činjenice da smo i dan danas svedoci ovih ratova, i nema generacije da nije zapamtila neki rat.

Jako je bitno da pričamo o stradanju dece i jako je bitno da pričamo o tim humanim ljudima koji su spasavali decu. Kada pričamo o deci, iako mi to malo produžimo pa smo mi svi deca sa 50 godina i kasnije svojim roditeljima, statistički deca se broje do 14 godina.

Bitno je pričati o stradanju dece iz razloga što se to iznova ponavlja, i što uprkos brojnim konvencijama i deklaracijama koje su donošene u 19. veku i posle Prvog svetskog rata, uprkos različitim sudskim procesima koji su vođeni za ratne zločine, po svim tim zakonima i pravnim aktima, deca ni po čemu ne mogu da budu vojni protivnik. Međutim, nažalost, u svim ratovima, deca u potpunosti dele sudbinu svojih roditelja i svojih porodica i stradaju na osnovu etničke ili verske pripadnosti. “ rekla je Jasmina Tutunović Trifunov, viša kustoskinja u Muzeju Žrtava genocida.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px