U sklopu manifestacije „Kultura sećanja“ održano predavanje u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej

Muzej žrtava genocida u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina i Narodnim muzejom Zrenjanin su organizovali manifestaciju „Kultura sećanja“ u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. U dva dana organizovana su tri programa – izložba, tribina i predavanje.

U sklopu manifestacije u Narodnom muzeju Zrenjanin sinoć je upriličeno predavanje na temu „Stradanje kozaračke dece i akcija spašavanja Dijane Budisavlјević“, više kustoskinje u Muzeju žrtava genocida Jasmine Tutunović Trifunov.

stradanje kozaracke dece 006
Jasmina Tutunović Trifunov

„Večeras ćemo pričati o jednoj temi koja je jako značajna. Odnosi se na Drugi svetski rat, na spasavanje dece iz logora, omogućavanje da prežive, traganje za njihovim identitetom, konkretno, u akciji Dijane Budisavljević od 1941. do 1945. godine. Međutim, ono što bi želela da vam napomenem na početku jeste da, iako je ovo jedna konkretna priča znamo i ko su bili zločinici i ko su bile žrtve, kao i ko su bili ti dobri ljudi u vremenu zla koji su pomagali deci da prežive rat. To je istovremeno i univerzalna priča o stradanju ali i o ljudskoj dobroti, i zbo činjenice da smo i dan danas svedoci ovih ratova, i nema generacije da nije zapamtila neki rat.

Jako je bitno da pričamo o stradanju dece i jako je bitno da pričamo o tim humanim ljudima koji su spasavali decu. Kada pričamo o deci, iako mi to malo produžimo pa smo mi svi deca sa 50 godina i kasnije svojim roditeljima, statistički deca se broje do 14 godina.

Bitno je pričati o stradanju dece iz razloga što se to iznova ponavlja, i što uprkos brojnim konvencijama i deklaracijama koje su donošene u 19. veku i posle Prvog svetskog rata, uprkos različitim sudskim procesima koji su vođeni za ratne zločine, po svim tim zakonima i pravnim aktima, deca ni po čemu ne mogu da budu vojni protivnik. Međutim, nažalost, u svim ratovima, deca u potpunosti dele sudbinu svojih roditelja i svojih porodica i stradaju na osnovu etničke ili verske pripadnosti. “ rekla je Jasmina Tutunović Trifunov, viša kustoskinja u Muzeju Žrtava genocida.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022