Prolećne muke: Koliko su opasni krpelji, kako da se zaštitimo, kako ih ukloniti..?

Krpelji – opasnost, zaštita, lečenje…

Podelite vest

Za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Koliko su opasni krpelji?

Krpelji su spoljašnji paraziti koji parazitiraju na toplokrvnim životinjama. Hrane se krvlju životinja kako bi se dalje odvijao njihov razvoj i razmnožavanje.

Ubod krpelja je bezbolan jer krpelji luče anestetičke materije pa je iz tog razloga teško osetiti kad se krpelj “ zakači “ na kožu.

Prilikom sisanja krvi krpelji uzimaju samo hranljive sastojke, a ostatak ne izbacuju putem probave nego ga povrate nazad u ljubimca. Najviše su aktivni na proleće mada ih poslednje vreme ima u toku cele godine. Klima se dosta izmenila, zime su dosta blage i zbog toga se ne smanjuje njihov broj tokom hladnog perioda, već se samo dodatno povećava čim se prolepša vreme.

krpelj 4
Krpelj - (Ixodida - Acarina)

Kako pravilno da zaštitim svog ljubimca?

Postoje razni preparati za zaštitu od ovih parazita. To su ogrlice koje ispoljavaju efikasno dejstvo nekoliko meseci od postavljanja, neke čak 7-8 meseci.

Kako bi ogrlica mogla uspešno da deluje, razmak između dlake i ogrlice prilikom postavljanja treba da bude dva prsta jer je neophodan kontakt sa kožom i telesna temperatura životinje. Takođe je potrebno da ogrlica bude na ljubimcu 24 sata da bi ogrlica ispoljila svoje maksimalno dejstvo.

krpelj 2
Krpelj - (Ixodida - Acarina)

Zatim postoje i preparati koji se koriste na mesečnom nivou, to su najčešće tablete za žvakanje koje se daju na mesečom nivou ili ampule koje utrljaju u kožu ljubimca između lopatica.

Ampule se aplikuju jednokratno i pružaju zaštitu do mesec dana (3-5 nedelja), a nalaze se u različitim dozama u zavisnosti od težine životinje. Preparat se aplikuje tako što se kod manjih pasa sadržaj istisne na jednom mestu između lopatica, kod većih može i u više tačaka dužinom kičme.

Koliko je bitna zaštita od krpelja?

Moglo bi se slobodno reći veoma bitna jer vrlo često ovi paraziti mogu da prenesu razna oboljenja kao što je babezioza, zatim Lajmska bolest (borelioza), erlihioza i dr.

Takođe prilikom uboda krpelja na mestu uboda ošteti se koža i to mesto može predstavljati ulazno mesto infekcije . Nakon sisanja krvi krpelji povrate sadržaj koji može sadržati uzročnike zaraznih bolesti i na taj način krpelji predstavljaju prenosioce raznih bolesti.

VEOMA VAŽNO

Kako da uklonim krpelja sa ljubimca?

Večita dilema da li treba sami da uklanjamo krpelja ili to treba da uradi veterinar, takođe je tu i dilema o samom načinu uklanjanja.

Dakle, krpelj se nikako ne sme fizički povrediti, kidati, paliti, niti iritirati različitim sredstvima: uljem, benzinom, alkoholom.

Svi ovi postupci još više podstiču lučenje pljuvačke krpelja, u kojoj ponekad postoje i razni uzročnici raznih oboljenja. Zato je poželjno da uklanjanje krpelja sa kože ljubimca ili čoveka izvrši veterinar ili lekar. Krpelja treba odstraniti pincetom, hvatanjem rilice (usni aparat) što bliže koži, a posle odstranjivanja mesto uboda dezinfikovati.

Odstranjene krpelje treba spaliti, a nikako se ne smeju gnječiti jer mogu sadržati uzročnike bolesti koji mogu preći na ljude. Krpelje je potrebno u što kraćem roku odstraniti sa životinje jer se na taj način izbegava prenos zarazne bolesti.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px