NAJAVA: Kristina Dalea – Solistički koncert u Svečanoj sali Muzičke škole „Josif Marinković“

Zrenjanin - Kristina Dalea

Dobrodošli na solistički koncert koji će se održati 8. maja sa početkom u 18h u Svečanoj sali Muzičke škole „Josif Marinković“. Dođite da zajedno uplovimo u svet klavirske muzike!

Na programu biće dela iz klasičnog repertoara klavirske literature. Imaćete priliku da se upoznate sa delima koja obiluju izuzetno kompleksnom polifonom fakturom, složenim harmonskim jezikom, cikličnom kompozicionom principu i primenom simbolizma u muzici.

Program:
O. Mesijan – Komad br. 11 (Prvo pričešće Bogorodice) iz svite „Pogledi na dete Isusa“
L. van Betoven – Sonata za klavir u As-duru, op. 110
S. Frank – Preludijum, koral i fuga, op. 21

Za one koji vole da čitaju malo o kompozicijama…😎
Na samom početku koncerta slušaćete komad iz kolekcije „Dvadeset pogleda na dete Isusa“, niz kompozicija koje je Mesijan napisao 1944. godine za Ivon Lorio. U odabranom komadu „Prvo pričešće Bogorodice“, upoznaćemo se sa muzičkim jezikom O. Mesijana koji karakteriše primena simbolizma, ornitomuzikologije, „modusima sa ograničenom transpozicijom”, koji su malobrojni i podležu samo ograničenom menjanju i „retrogradnim ritmovima”. Više o Mesijanu i njegovom stvaralaštvu možete pročitati u članku Mie Matković za časopis Kuš ( https://www.casopiskus.rs/olivije-mesijan-ideja-oblik-i-znacenja-cuda-muzike-ptica/ )

U nastavku koncerta, izvešće se jedno od najpoznatijih dela L. van Betovena – sonata za klavir Sonata za klavir u As-duru, op. 110. Ovo delo pripada grupi od 3 poslednje napisanih sonata za klavir. U ovoj sonati imaćete priliku da uživate u nežnoj cantabile temi I stava, zatim šaljivom karakteru II stava, kratkim rečitativnim delovima i na samom kraju u troglasnoj fugi poslednjeg stava.

U ovom maestralnom delu, kompozitor na izvanredan način primenjuje tehniku „simfonijskog“ principa komponovanja na klaviru (česte promene registra, iznenadni naglasci na neočekivanim delovima takta, primena imitacije teme između dubokog i visokog registra i sl.). Delo takođe obiluje veoma bogatim harmonskim jezikom (iznenadnim modulacijama u neočekivane tonalitete, čestim odstupanjima u udaljene tonalitete i sl.). Kompozitor na izvanredan način spaja tradicionalne oblike baroka i klasicizma sa inovativnim i modernim načinima komponovanja koji će imati ogroman uticaj na celokupno stvaralaštvo perioda romantizma i XX veka.

Na samom kraju, imaćete priliku da uživate u jednom od najpoznatijih dela S. Franka – Preludijum, koral i fuga, op. 21. Ovo ciklično delo predstavlja pravi spoj tradicije i modernog. U ovom delu od posebnog je značaja odnos monotematskog principa prema simfonijskom i varijacionom principu. Naime, početna tema iz preludijuma i tema „zvona“ iz Korala, javljaju se u variranom obliku u samoj fugi i na samom kraju spojiće se u završnom delu fuge.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px