Održana konferencija za medije u zrenjaninskoj bolnici povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka

Zrenjanin - Opšta bolnica "Đorđe Joanović"

U prostorijama Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu danas je održana konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, koji se kao i svake godine obeležava 4. februara.

Na konferenciji je govorila načelnica Onkološkog odeljenja, dr Ivana Ujfeljan Ristić, koja je istakla važnost preventivnih pregleda:

„4. februar je proglašen za Svetski dan borbe protiv karcinoma. Nažalost, mislim da danas nema porodice koja se nije susrela sa karcinomom u vidu nekog člana koji je oboleo od maligne bolesti.

Statistika govori da je 2021. godine ukupan broj malignih pacijenata bio 455, 2022. godine je taj broj iznosio 444, a 2023. godine ukupan broj malignih pacijenata je bio 447, što nam govori da nije veliki porast u odnosu na prethodne godine. Postoje male razlike koje smo mi primetili a to su da su više zastupljena mlađa godišta nažalost, kao i da smo prošle godine imali više karcinoma pankreasa. 

Inače su vodeće lokacije karcinomi pluća, dojke, debelog creva i urogenitalni, gde je prošle godine bio uvećan broj karcinoma mokraćne bešike.

Maligne bolesti nastaju usled više faktora, kao što su nasledni faktori i spoljašnji faktori. Neki karcinomi su nasledi, i da bi se takvi uočili na vreme potrebno je ići na redovne kontrole. Takođe potrebno je voditi računa o načinu života, dakle dosta fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, boravak napolju, voditi računa o telesnoj težini, izbegavati štetne životne navike kao što su pušenje, alkohol, itd.

Terapija je sve bolja i mi sve više učimo, i samim tim je uspešnost bolja, ali naravno ja se uvek zalažem za prevenitivu. Svaka bolest ima svoje stadiume i naravno da se najlakše leči u početku. Važno je da ukoliko primetite ili osetite neke promene, da se obavezno javite na pregled.“, rekla je načelnica Onkološkog odeljenja, dr Ivana Ujfeljan Ristić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px