Koncert zrenjaninskog Vokalnog kvarteta „Vita Brevis“ na Festivalu u Kragujevcu

Održan 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala „Koncepti u doba korone“.

Zrenjanin – Vita Brevis

Proteklog vikenda, od 20. do 22. avgusta održan je u Kragujevcu 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala pod nazivom „Koncepti u doba korone“. Festival je bijenalan i održava se svake druge godine te se uz velike napore organizatora održao i ove godine u smanjenom obimu.

Četiri dame, Vilma Dutina, Tatjana Ivanica, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački koje čine Vokalni kvartet „Vita Brevis“   predstavile su naš grad na koncertu otvaranja Festivala, prve večeri sa programskim konceptom „ Pop – džez kaleidoskop a kapela ženskog kvarteta“. Članice kvarteta su ovako obrazložile svoj koncept:

vita brevis 2s
„Vita Brevis“ Zrenjanin
vita brevis 3s
„Vita Brevis“ Zrenjanin

„Programska koncepcija vokalnog kvarteta „Vita Brevis“ bazirana je na pop-jazz kompozicijama,uglavnom u a kapela izvođenju, kompozitora i aranžera 20. i 21. veka.

Pop i Džez sadrže različite stilske, ritmičke i melodijske elemente koji se prepliću i podjednako su prijemčivi publici. Ovaj ženski kvartet pronašao je inspiraciju u sinkopiranom ritmu i harmonijama džeza, kao i u komercijalnim pop aranžmanima dajući im svoje jedinstvene i individualne boje. „Život je kratak“ ( latinski „Vita Brevis“) poručuju Brevisice, te hrabro napravite iskorak i krenite u ostvarenje svojih želja i novih izazova jer će te zajedno, kao i mi, osetiti ispunjenost i veliko zadovoljstvo“.

„Još uvek smo preplavljene pozitivnim utiscima koje nosimo sa Festivala u Kragujevcu. Naš program je izuzetno zahtevan i složen i prezadovoljne smo kako smo ga izvele što potvrđuju brojne čestitke i pozitivni komentari koje smo dobile od publike i naših kolega, kao i sjajna kritika emitovana na drugom programu Radio Beograda. Bile smo raspoložene i inspirisane da naš nastup izvedemo pazeći na svaki detalj i ponosne smo što smo u tome uspele. Puno rada, iskustva i znanja ulažemo u ono što radimo i ovaj koncert potvrđuje da smo na pravom putu i daje nam motivaciju za nove projekte. Zahvalne smo na pozivu umetničkom direktoru i osnivaču Festivala dr. Miloju Nikoliću, Kulturnom centru Kragujevca i Gradu Kragujevcu na sjajnoj organizaciji“ za naš portal su izjavile članice Kvarteta.

Na Festivalu su nastupili sa svojim konceptima i sledeći ansambli i horovi:
Vokalni sastavi: „Vera, ljubav, nada“ ( Beograd), „Tonus nobilis“ (Kraujevac)
Kamerni horovi: „Ženski omladinski hor kulturnog centra Skoplje“ ( Severna Makedonija)
Hor Sveti Stefan Dečanski (Novi Sad), Kamerni hor Somborskog pevačkog društva (Sombor),
Hor dirigenata srpske horske asocijacije i novoosnovani Nacionalni omladinski hor Srbije.

Mnogobrojnoj publici otpevale su dvanaest kompozicija sa svog repertoara:
„And So It Goes“ arr: Kirby Shaw
“Chanson D’Amour” arr:Wayne Shanklin
“Lollipop” arr: Beverly Ross, Julius Dixon
“When October Goes” arr: Kirby Shaw
„How Deep is Your Love“ Nepoznat autor
“Love Is Here To Stay“ arr: Kirby Shaw
“True Colors” arr: Jesse Hampsch
“Feeling Good” arr: Dorothy Horn
“Dream a Little Dream od Me” arr: Julie Gaulke
“I Got Rhythm” arr: Dorothy Horn
“Java Jiva“ arr: Kirby Shaw
“Bye, Bye Blues” arr: Nathan Martin

Članice Kvarteta su nastupile na Festivalu i sa Horom dirigenata Srpske horske asocijacije na završnoj večeri Festivala.

Vokalni kvartet “Vita Brevis” je osnovan 2018. godine ostvario je uspešne nastupe u Zrenjaninu u okviru kulturnih manifestacija: 25 godina lista „Zavičajac“ Narodno pozorište „Toša Jovanović“, „Božićni koncerti“ katedrala Sv. Ivana Nepomuka, 7. Horski festival “Slobodan Bursac”, manifestacija “Banatska bajka”, projekat “Život kao inspiracija”…

Prve nagrade i zlatne diplome osvojile su u kategorijama vokalnih sastava na sledećim takmičenjima: 19. I 20. Horski festival “Majske muzičke svečanosti” Bijeljina
2. Međunarodno takmičenje Konstantin Veliki – Niš , 10. Međunarodni festival horova „Černomorski zvuci“, Balčik, Bugarska

Pripremju se za nastup na Horskom festivalu „Slobodan Bursać“ u Zrenjaninu, celovečernji koncert sa Muškom vokalnom grupom „Pannonica“ i učešće na Međunarodniom horskom festivalu koji će se održati u Herceg Novom.

vita brevis 1s
„Vita Brevis“ Zrenjanin

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px