Koncert zrenjaninskog Vokalnog kvarteta „Vita Brevis“ na Festivalu u Kragujevcu

Održan 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala „Koncepti u doba korone“.

Zrenjanin – Vita Brevis

Proteklog vikenda, od 20. do 22. avgusta održan je u Kragujevcu 14. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala pod nazivom „Koncepti u doba korone“. Festival je bijenalan i održava se svake druge godine te se uz velike napore organizatora održao i ove godine u smanjenom obimu.

Četiri dame, Vilma Dutina, Tatjana Ivanica, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački koje čine Vokalni kvartet „Vita Brevis“   predstavile su naš grad na koncertu otvaranja Festivala, prve večeri sa programskim konceptom „ Pop – džez kaleidoskop a kapela ženskog kvarteta“. Članice kvarteta su ovako obrazložile svoj koncept:

vita brevis 2s
„Vita Brevis“ Zrenjanin
vita brevis 3s
„Vita Brevis“ Zrenjanin

„Programska koncepcija vokalnog kvarteta „Vita Brevis“ bazirana je na pop-jazz kompozicijama,uglavnom u a kapela izvođenju, kompozitora i aranžera 20. i 21. veka.

Pop i Džez sadrže različite stilske, ritmičke i melodijske elemente koji se prepliću i podjednako su prijemčivi publici. Ovaj ženski kvartet pronašao je inspiraciju u sinkopiranom ritmu i harmonijama džeza, kao i u komercijalnim pop aranžmanima dajući im svoje jedinstvene i individualne boje. „Život je kratak“ ( latinski „Vita Brevis“) poručuju Brevisice, te hrabro napravite iskorak i krenite u ostvarenje svojih želja i novih izazova jer će te zajedno, kao i mi, osetiti ispunjenost i veliko zadovoljstvo“.

„Još uvek smo preplavljene pozitivnim utiscima koje nosimo sa Festivala u Kragujevcu. Naš program je izuzetno zahtevan i složen i prezadovoljne smo kako smo ga izvele što potvrđuju brojne čestitke i pozitivni komentari koje smo dobile od publike i naših kolega, kao i sjajna kritika emitovana na drugom programu Radio Beograda. Bile smo raspoložene i inspirisane da naš nastup izvedemo pazeći na svaki detalj i ponosne smo što smo u tome uspele. Puno rada, iskustva i znanja ulažemo u ono što radimo i ovaj koncert potvrđuje da smo na pravom putu i daje nam motivaciju za nove projekte. Zahvalne smo na pozivu umetničkom direktoru i osnivaču Festivala dr. Miloju Nikoliću, Kulturnom centru Kragujevca i Gradu Kragujevcu na sjajnoj organizaciji“ za naš portal su izjavile članice Kvarteta.

Na Festivalu su nastupili sa svojim konceptima i sledeći ansambli i horovi:
Vokalni sastavi: „Vera, ljubav, nada“ ( Beograd), „Tonus nobilis“ (Kraujevac)
Kamerni horovi: „Ženski omladinski hor kulturnog centra Skoplje“ ( Severna Makedonija)
Hor Sveti Stefan Dečanski (Novi Sad), Kamerni hor Somborskog pevačkog društva (Sombor),
Hor dirigenata srpske horske asocijacije i novoosnovani Nacionalni omladinski hor Srbije.

Mnogobrojnoj publici otpevale su dvanaest kompozicija sa svog repertoara:
„And So It Goes“ arr: Kirby Shaw
“Chanson D’Amour” arr:Wayne Shanklin
“Lollipop” arr: Beverly Ross, Julius Dixon
“When October Goes” arr: Kirby Shaw
„How Deep is Your Love“ Nepoznat autor
“Love Is Here To Stay“ arr: Kirby Shaw
“True Colors” arr: Jesse Hampsch
“Feeling Good” arr: Dorothy Horn
“Dream a Little Dream od Me” arr: Julie Gaulke
“I Got Rhythm” arr: Dorothy Horn
“Java Jiva“ arr: Kirby Shaw
“Bye, Bye Blues” arr: Nathan Martin

Članice Kvarteta su nastupile na Festivalu i sa Horom dirigenata Srpske horske asocijacije na završnoj večeri Festivala.

Vokalni kvartet “Vita Brevis” je osnovan 2018. godine ostvario je uspešne nastupe u Zrenjaninu u okviru kulturnih manifestacija: 25 godina lista „Zavičajac“ Narodno pozorište „Toša Jovanović“, „Božićni koncerti“ katedrala Sv. Ivana Nepomuka, 7. Horski festival “Slobodan Bursac”, manifestacija “Banatska bajka”, projekat “Život kao inspiracija”…

Prve nagrade i zlatne diplome osvojile su u kategorijama vokalnih sastava na sledećim takmičenjima: 19. I 20. Horski festival “Majske muzičke svečanosti” Bijeljina
2. Međunarodno takmičenje Konstantin Veliki – Niš , 10. Međunarodni festival horova „Černomorski zvuci“, Balčik, Bugarska

Pripremju se za nastup na Horskom festivalu „Slobodan Bursać“ u Zrenjaninu, celovečernji koncert sa Muškom vokalnom grupom „Pannonica“ i učešće na Međunarodniom horskom festivalu koji će se održati u Herceg Novom.

vita brevis 1s
„Vita Brevis“ Zrenjanin
Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022