Koncert Miodraga Đorđevića u Gradskoj bašti u Zrenjaninu

Zrenjanin - Banatska bajka

U okviru manifestacije “Banatska bajka” u Gradskoj bašti u nedelju, 16. jula nastupiće dr um. Miodrag Đorđević, akordeonista. Koncert počinje u 19 časova. Program čini reminiscencija muzike srpskih kompozitora za harmoniku solo. Muzičar će izvestu savremene, moderne kompozicije kompozitora iz Beograda, Kragujevca i Niša koje ulaze u grupu  savremene klasične muzike za harmoniku.

Miodrag Đorđevoć  je nastupao širom Srbije kao solista i kao kamerni muzičar, održao je preko 20 celovečernjih koncerata. Dobitnik je mnogih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima.

Ulaz na koncert  je slobodan.

Program koncerta:

  1. Igor Andrić: Taraf de Haidouks, svita za harmoniku
  2. Jasna Veljanović: Elegija
  3. Vladica Mikićević: The Voices From a Lithuanian Forest
  4. Vladimir Trmčić: Arlequinade, svita za harmoniku
  5. Lazar Đorđević: Lunar Dust
  6. Ana Kazimić: Etilirilid

O muzici za harmoniku – Stvaralaštvo srpskih kompozitora za harmoniku datira jos iz perioda Drugog svetskog rata, kada su nastale prve kompozicije za ovaj instrument. Decenijama kasnije, sa razvitkom srpske akordeonističke škole krajem prošlog veka, stvaralački opus domaćih kompozitora nije u dovoljnoj meri ispratio uspon srpskih harmonikaša na svetskim umetničkim scenama. Poslednjih desetak godina, pojavom akordeoniste Vladimira Blagojevića, to se znatno promenilo. Vođeni njegovim likom i delom, ostali harmonikaši nastavljaju da sarađuju sa domaćim autorima i podstiču stvaranje novih, autentičnih dela za ovaj instrument.

Biografski zapis – Miodrag Đorđević rođen je 7. septembra 1988. godine u Zaječaru. Osnovnu školu, kao i  osnovnu muzičku školu završava prosekom 5 (pet). Srednju muzičku školu završava u Kragujevcu u klasi prof. mr Predraga Kostovića sa prosekom 5 (pet) kao učenik generacije i nosilac Vukove diplome. Jula meseca 2011. godine završava Osnovne akademske studije na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu – odsek harmonika, u klasi prof. mr  Vojina Vasovića sa prosekom 9,90. Jula 2012. na istom fakultetu u klasi pomenutog profesora završava i master studije na odseku za harmoniku (prosek 10). U toku svog školovanja pohađao je veliki broj seminara kod eminentnih profesora kao što su: Fridrih Lips (Rusija), Žak Morne (Francuska), Juri Šiškin (Rusija), Radomir Tomić (Srbija), Mika Vairinen (Finska), Boris Lenko (Slovačka), Vladimir Besfamiljnov (Rusija), Alberdi Injaki (Španija), Vladimir Murza (Ukrajna) i drugi.

Dobitnik je mnogih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima, od kojih posebno izdvaja:

– Svetski Kup harmonikaša u Kastelo Branku, Portugalija (2005) – 4. mesto

– Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd (2006) – 1. mesto

– Međunarodno takmičenje „Zvezdane staze“, Kragujevac (2007) – 2. mesto

– Međunarodno takmičenje „Citta di Castelfidardo“, Italija (2008) – 2. mesto

– Svetski Trofej harmonikaša u Sarajevu, BiH (2008) – 4. mesto

– Svetski Kup harmonikaša u Šangaju, Kina (2011) – 7. mesto

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px