Koncert gudačkog kvarteta u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 18. novembra 2022, sa početkom u 19 časova biće održan koncert Gudačkog kvarteta u kojem nastupaju Mina Mendelson, violina,  Katarina Popović, violina, Rastko Popović, viola, i Ladislav Mezei, violončelo.

Na programu će biti dela Rajka Maksimovića, Ivana Jevtića, Josipa Slavenskog i Aleksandra Simića. Ovo je jedinstvena prilika za zrenjaninsku publiku da čuje savremenu srpsku muziku u interpretaciji vrhunskih izvođača.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Biografije:

dr um. Mina Mendelson je rođena u Beogradu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala umetničke studije violine na FMU u Beogradu, u klasi red. prof. Fern Rašković. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. Sabinne Grollmus i prof. Stephana Barattdua (2001), a bila je i polaznik majstorskih kurseva kod eminentnih profesora David Takeno-a (London, 1997), Sretena Krstića (Kotor, 2003) i Mateje Marinkovića (Séte-Francuska, 2009). Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima.

Stalni je član UMUS-a od 2015. godine. Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- redovni je profesor violine na Katedri za gudačke instrumente na FU Niš.

dr um. Katarina Popović je završila osnovne i master studije violine u klasi profesorke Marije Špengler, a potom specijalističke i doktorske studije kamerne muzike u klasi prof. Gorana Marinkovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom završne godine doktorskih studija bila je angažovana i kao pomoć u nastavi na Katedri za kamernu muziku pod mentorstvom prof. Ladislava Mezeija. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima poznatih umetnika i pedagoga.

Profilišući se vrlo rano prevashodno kao kamerni muzičar, aktivno nastupa u okviru tri ansambla sa kojima je ostvarila značajan broj koncerata u zemlјi i inostranstvu.

Kao profesor violine Katarina je tokom osmogodišnjeg rada u Školi za muzičke talente u Ćupriji ostvarila zapažene pedagoške rezultate sa učenicima koji su osvojili brojne nagrade na takmičenjima u zemlјi i inostranstvu. Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju docenta na Katedri za kamernu muziku.

dr um. Rastko Popović je diplomske, specijalističke i doktorske akademske studije viole završio na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića, a master akademske studije na Univerzitetu u Stavangeru (Norveška) u klasi koju vode Elizabet Skor Sejpkens i Vauter Raubenhajmer. Kompletno školovanje završio je sa najvišim ocenama. Osvojio je nagrade na nekoliko nacionalnih i međunarodnih takmičenja, između ostalog, drugu nagradu na 1. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Makedonije Muzičari novog milenijuma 2004. godine. Rastko Popović je zaposlen Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora na Katedri za gudačke instrumente.

Ladislav Mezei rođen je 1952. godine u Subotici gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i srednju muzičku školu koja ga je usmerila prema profesionalnom opredeljenju za muzičku umetnost i instrument violončelo. Dalje školovanje nastavio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao.

Poslediplomsko usavršavanje proveo je 1980–81. na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, u klasi Oncay  Čabe, učestvovao  u stručnom seminaru u Brnu, letnjem kursu prof. Andre Navare.

Kao učenik i student dobio je niz nagrada za solističku i kamernu delatnost. Nastupao je kao solista  i član baroknog ansambla Musica Florida, Akademskog kamernog ansambla Jeunesse Musicale i izveo preko 100 koncerata kamerne muzike sa Pančevačkim gudačkim kvartetom Arco, snimivši i  dva CD-a.

Od 1997. godine stalno je zaposlen na FMU u Beogradu gde je od 2009. godine redovni profesor na Katedri za kamernu muziku.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px