NAJAVA NARODNI MUZEJ: Koncert violina & klavir – Darija Čanji i Uki Ovaskainen

Zrenjanin – Koncert violina & klavir

U sredu, 1. marta 2023. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert na kom nastupaju Darija Čanji, violina, i Uki Ovaskainen, klavir. Na programu će biti dela Baha, Betovena, Griga i Vijenjavskog.

Darija Čanji učenica je u klasi prof. Ine Kekenji, a ona i profesor Uki Ovaskainen su prvi put sarađivali na master klasu u okviru festivala „Ravanelius“, gde je na predlog profesora Lakatoša usledio zajednički rad koji je doveo do uspešnog koncerta u Čačku i do ovog koncerta u Zrenjaninu.

Koncert organizuje Muzička škola „Josif Marinković“ u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin. Ulaz je besplatan. Dobro došli!

Darija Čanji, biografija:

Darija Čanji, rođena 2005. godine, učenica je čevrtog razreda srednje  muzičke škole „Josif Marinković” u Zrenjaninu. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Dve prve nagrade na takmičenju „Internacionalni susreti violinista” u Sremskim Karlovcima (2022, 2021), druga nagrada na XIV međunarodnom takmičenju „Giovani Musicisti – Città di Treviso” u Italiji (prva nije dodeljena) i na VII međunarodnom takmičenju „Danubia talents” u Budimpešti – Mađarska (2022), dva puta prvo mesto (2021, 2016) i jedno drugo mesto (2018) na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola, prve nagrade u kategorijama pojedinačnog i ekipnog takmičenja na Festivalu muzičkih i baletskih škola (2017), Laureat na Republičkom takmičenju u kategoriji kamerne muzike (2017). Osvojila je drugu nagradu na „Međunarodnom takmičenju Petar Konjović” u Beogradu (2017), i prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Fantast” u Bečeju (2016). Dobitnica je pohvala za postignute rezultate na takmičenjima u oblasti muzike od vlade AP Vojvodine za 2021. i 2022. godinu.

Od 2021. godine pohađa nastavu kod profesora Roberta Lakatoša (Akademija Umetnosti Novi Sad i Fakultet muzičke umetnosti Beograd), kod koga je učestvovala na master klasovima u okviru festivala „Ravanelius“ (Ćuprija), festivala „BLISS“ (Gornji Milanovac), kampa klasične muzike – Zaječar i Umetničke kolonije (Sremski Karlovci).

darija canji

Svoj prvi solistički koncert održala je u Zrenjaninu 2022. godine u svojoj školi, a zatim se iste godine predstavila publici u Čačku solističkim koncertom u MŠ „Vojislav Vučković”. Prvo orkestarsko iskustvo stiče na mestu prve violine u Zrenjaninskoj filharmoniji pri obeležavanju Međunarodnog dana dece. Na poziv prof. Milana Čizmića postaje član omladinskog gudačkog orkestra „Violint“ (Novi Sad) sa kojim  nastupa i sarađuje. U okviru edukativnog programa  manifestacije „Evropa u gostima 2022“ u Novom Sadu, pohađala je kurs barokne muzike Judit Stejnbrik (Holandija) i Katarine Aleksić (Srbija/Holandija).

Uki Ovaskainen, biografija:

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade „Kontemporanea“ i nagrade publike, na takmičenju „Premio Haen“ u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope, i.o. na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru Marinski, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Matzeu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, „Zlatni dani Kopenhagena“,“ Espo, međunarodna nedelja pijanizma“. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u roku od jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.

Studirao je na Sibelijus Akademiji u Helsinkiju, na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Hohšule-u u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Pored toga radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima poput Pnine Salcman, Andraša Šifa, Emanuela Krasovskog, Čarlsa Rozena, Jalija Vagmana i Fua Conga.

Uki Ovaskainen je svirao kao solista i.o. sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u „Koncerthaus“-u u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog Kamernog Orkestra, radio kao korepetitor „Opere Faber“ u Portugaliji, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom „Tapiola“, kao član i pijanista. U okviru organizacije „Artlink“, proširio je svoju pedagošku aktivnost, radeći sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime.

Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima „Muzičke omladine“ u Beogradu i Talents for Europe u Slovačkoj. Pored angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim violinistima, violistima, čelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px