Konačno početak radova na rekonstrukciji Palate Srpske Zadružne banke!

Zrenjanin – Palata Srpske Zadružne banke

Podelite vest

Kraj zgrade Palate Srpske Zadružne banke (Dom sindikata), u ulici Kralja Petra broj 3, ovih dana dopremljeni su delovi skele koja će biti postavljena kako bi otpočela obnova krova i krovne konstrukcije na tom objektu kategorizovanom kao spomenik kulture od velikog značaja  za Republiku Srbiju i grad Zrenjanin u okviru prostorno kulturne – istorijske celine “Staro jezgro Zrenjanina“.

Za te radove Grad Zrenjanin je, zaključkom donetim na poslednjoj skupštinskoj sednici, izdvojio 11,5 miliona dinara, a na osnovu zahteva koji je podneo Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

zgrada sindikata zrenjanin 001
Palata Srpske Zadružne banke

Naime, u tom zahtevu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je osnovan od strane Skupštine grada Zrenjanina, naveli su da su dobili sredstva od Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije za potrebu obnove krova i krovne konstrukcije Srpske zadružne banke, u iznosu od 9 miliona. Budući da dobijena sredstva nisu dovoljna da bi se izveli predviđeni radovi, ustanova se obratila Gradu kao osnivaču za dodatna sredstva.

Stručnjaci Zavoda ukazali su i da je objekat u lošem stanju, u građevinskom smislu, i da su radovi na obnovi krova i krovne konstrukcije neophodni kako bi se sprečilo dalje propadanje tog objekta.

Zgrada je izgrađena  pedesete godine 19. veka, u stilu klasicizma na prelazu u romantizam, a kako ukazuju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prvi vlasnik i projektant su nepoznati.

Zanimljiv je podatak da se u zgradi nekada nalazio hotel “Pešta”, a da je u hotelskoj sobi broj 6, 1872. godine počeo je sa radom prvi nedeljni list “Torontal”.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgrada je rekonstruisana u akademskom maniru po projektu jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata – Dragiše Brašovana, u periodu dok je radio kao gradski arhitekta u Velikom Bečkereku (1919-1920).

Nakon završenih radova na rekonstrukciji objekat je dobio potpuno drugačiju fasadu i enterijer, a u zgradi je počela sa radom Srpska zadružna banka.

Pored raskošne fasade, koja obiluje dekorativnom plastikom iz repertoara klasicizma, zgrada ima raskošno obrađen enterijer prizemlja; glavni ulazni hodnik i dve šalter sale koje se nalaze u prostorijama prizemlja okrenutim ka Ulici kralja Petra.

Gotovo celokupnu površinu zida jedne prostorije, zauzela je zidna slika sa alegorijskom predstavom “Bogatstvo Jugoslavije”, ruskog slikara imigranta – Aleksandra Lažečnikova iz 1921. godine.

Kako navode iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, namera je da se posle krova i krovne konstrukcije obnovi i fasada zgrada. Budući da za to nedostaju sredstva ova ustanova planira da iduće godine konkuriše kod Ministarstva za kulturu i informisanje.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px