Konačno početak radova na rekonstrukciji Palate Srpske Zadružne banke!

Zrenjanin – Palata Srpske Zadružne banke

Podelite vest

Kraj zgrade Palate Srpske Zadružne banke (Dom sindikata), u ulici Kralja Petra broj 3, ovih dana dopremljeni su delovi skele koja će biti postavljena kako bi otpočela obnova krova i krovne konstrukcije na tom objektu kategorizovanom kao spomenik kulture od velikog značaja  za Republiku Srbiju i grad Zrenjanin u okviru prostorno kulturne – istorijske celine “Staro jezgro Zrenjanina“.

Za te radove Grad Zrenjanin je, zaključkom donetim na poslednjoj skupštinskoj sednici, izdvojio 11,5 miliona dinara, a na osnovu zahteva koji je podneo Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

zgrada sindikata zrenjanin 001
Palata Srpske Zadružne banke

Naime, u tom zahtevu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je osnovan od strane Skupštine grada Zrenjanina, naveli su da su dobili sredstva od Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije za potrebu obnove krova i krovne konstrukcije Srpske zadružne banke, u iznosu od 9 miliona. Budući da dobijena sredstva nisu dovoljna da bi se izveli predviđeni radovi, ustanova se obratila Gradu kao osnivaču za dodatna sredstva.

Stručnjaci Zavoda ukazali su i da je objekat u lošem stanju, u građevinskom smislu, i da su radovi na obnovi krova i krovne konstrukcije neophodni kako bi se sprečilo dalje propadanje tog objekta.

Zgrada je izgrađena  pedesete godine 19. veka, u stilu klasicizma na prelazu u romantizam, a kako ukazuju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, prvi vlasnik i projektant su nepoznati.

Zanimljiv je podatak da se u zgradi nekada nalazio hotel “Pešta”, a da je u hotelskoj sobi broj 6, 1872. godine počeo je sa radom prvi nedeljni list “Torontal”.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgrada je rekonstruisana u akademskom maniru po projektu jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata – Dragiše Brašovana, u periodu dok je radio kao gradski arhitekta u Velikom Bečkereku (1919-1920).

Nakon završenih radova na rekonstrukciji objekat je dobio potpuno drugačiju fasadu i enterijer, a u zgradi je počela sa radom Srpska zadružna banka.

Pored raskošne fasade, koja obiluje dekorativnom plastikom iz repertoara klasicizma, zgrada ima raskošno obrađen enterijer prizemlja; glavni ulazni hodnik i dve šalter sale koje se nalaze u prostorijama prizemlja okrenutim ka Ulici kralja Petra.

Gotovo celokupnu površinu zida jedne prostorije, zauzela je zidna slika sa alegorijskom predstavom “Bogatstvo Jugoslavije”, ruskog slikara imigranta – Aleksandra Lažečnikova iz 1921. godine.

Kako navode iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, namera je da se posle krova i krovne konstrukcije obnovi i fasada zgrada. Budući da za to nedostaju sredstva ova ustanova planira da iduće godine konkuriše kod Ministarstva za kulturu i informisanje.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022