Komemoracija posvećena Milevi Šijaković biće održana u utorak u Narodnom Muzeju

Zrenjanin – Komemoracija Mileva Šijaković

Podelite vest

Komemorativni skup posvećen Milevi Šijaković, višoj kustoskinji Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koja je preminula početkom 2023. godine biće održan u Salonu zrenjaninskog Muzeja u utorak, 14. februara 2023. godine, u 12 časova.

Mileva Šijaković (1956-2023) u Umetničko odeljenje zrenjaninskog muzeja, a posebno u Zbirku primenjene umetnosti koju je vodila, utkala je svo svoje znanje, stručnost i ljubav. Danas ne možete da prođete stalnom postavkom Umetničkog odeljenja a da u skoro svakoj prostoriji ne vidite trag njenih promišljanja, znanja, ljubavi prema poslu i prema toj zgradi u kojoj je provela ceo svoj radni vek.

Diplomirala je 1982. na odseku istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zaposlila se 1984. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin, gde je najpre radila na poslovima zaštite u okviru tada osnovane jedinice za zaštitu spomenika kulture.

mileva sijakovic nmz

Obavlјala je terenski rad u vidu obilaska Srednjeg Banata, evidentiranja spomenika kulture, njihovog stanja i sastavlјanja izveštaja. Od 1988. do penzionisanja 2016. godine vodila je Zbirku primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja. Zvanje kustosa stekla je 1991. pod mentorstvom Vukice Popović, a zvanje višeg kustosa 2010. godine kada joj je mentor bio Dušan Milovanović. Autor je brojnih izložbi i pratećih kataloga iz oblasti primenjene umetnosti.

Pisala je za časopise Ulaznica, Spona. Zavičajac i Glasnik muzeja Banata.

Realizovala je preko 30 izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin među kojima su se posebno izdvojile autorske „Sto lica stolica“ (2005), „Velikobečkerečki slikar Jozef Goigner“ (1987) i „Staklene posude za piće“ (1998). Kamerne postavke po kojima ćemo je pamtiti su i „Odložite zalogaj, progutajte kulturu“ u prvoj Noći muzeja u kojoj je zrenjaninski Muzej učestvovao (2007), kao i „Fotografika opskura: fotoalbumi aktova sa početka 20. veka“ (2008).

Hvala što nas pratite, vaš portal sa vestima, koje nisu uvek najlepše volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px