Sutra u Narodnom pozorištu drama Borislava Mihajlovića Mihiza KOMANDANT SAJLER!

Zrenjanin, Narodno pozorište - Komadant Sajler!

Sutra, 29. januara na repertoaru Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” je drama Borislava Mihajlovića Mihiza “Komadant Sajler” koju vam portal volimzrenjanin.com od srca preporučuje. Inače, ova drama je poslednji put izvedena letos u Zrenjaninu na nedelji kulture i to na otvorenom u Atrijumu Narodnog muzeja a kako je bilo tada možete pogledati ovde.

Dramaturgiju i režiju potpisuje Nikola Končarević za scenografiju je zadužena Miljena Vučković a za fantastične kostime odgovorna je Blagovesta Vasileva. Predstava počinje u 20 časova.

komadant sajler zrenjanin
Komadant Sajler
komadant sajler zrenjanin 3
Komadant Sajler

Vilhelm Sajler – MILAN KOLAK
Fridrih Kramer – DEJAN KARLEČIK
Jozef – ZVONKO GOJKOVIĆ
Franc – Feri Sajler – STEFAN JUANIN
Jelena Đurić – SANjA RADIŠIĆ
Slavko Nešić – LjUBIŠA MILIŠIĆ
Karl Sajler – MIRKO PANTELIĆ
Dragiša Đurić – MILjAN VUKOVIĆ
Melhior Vajs – JOVAN TORAČKI

Reč reditelja:

Pišući o fanatizmu, Mihiz kaže da fanatik „nije čovek koji je na jedno oko zažmurio da drugim oštrije i dalje vidi. On drugo oko jednostavno i nema.” Jedno od osnovnih pitanja tokom rada na predstavi bilo je do kojih granica je čovek spreman da brani ideologiju, mitove o izabranim narodima, teorije zavere? Šta biva sa ideološkim fanatikom kada mu se otvori drugo oko?

komadant sajler zrenjanin 2
Komadant Sajler

Inspicijentkinja: Sanja Nikić, suflerka: Ivana Titin

Sa druge strane, kako je moguće da (navodno) svi mi veoma dobro znamo i jasno vidimo da je svaki ideološki fanatizam čist besmisao, ali taj besmisao uvek nađe svoj put? Na kraju, ko su čuvari ideologije, kako se piše istorija, kako nastaje mit? Da bi ideologija mogla da živi, istina mora biti ubijena, zar ne? Ako se spozna istina, ima li šanse za život, za iskupljenje? Jedno je sigurno – za ideologiju život nema nikakve vrednosti.

Borislav Mihajlović Mihiz rođen je u Irigu, 17. oktobra 1922. a umro je u Beograu, 15. decembar 1997. Bio je srpski i jugoslovenski književni kritičar, književnik, dramaturg, scenarista, esejista, putopisac, pesnik, dramski pisac i polemičar.

Za svog života, napisao je 4 drame i to: Banović Strahinja, Komandant Sajler, Kraljević Marko i Optuženi Pera Todorović.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022