Najava: Kolonija “Slika 2023” 68. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023.

Učesnici: Milica Vesić, Luka Drljan, Sunčica Pasuljević Kandić, Bojan Radojčić, Ivan Šuletić. Selektor i kustos projekta: Sunčica Lambić Fenjčev

Od osnivanja 1956. godine Umetnička kolonija Ečka okupljala je umetnike koji su se bavili uljem na platnu u sazivu umetnika pod imenom „Slika“. Godine 2006. ovaj tradicionalan saziv umetnika koncepcijski je izmenjen tako što je umetnicima omogućeno da se u skladu sa heterogenim i pluralističkim tokovima savremene umetničke prakse mogu baviti različitim oblastima savremenog vizuelnog izražavanja – slikarstvom, umetničkom fotografijom, video-umetnošću, instalacijom, performansom, grafičkim dizajnom, digitalnom umetnošću, multimedijalnim i interdisciplinarnim istraživanjima i mnogim drugim.

Pojam „Slika“ se odavno više ne posmatra kao dvodimenzionalan predmet, u pitanju je „Slika sveta“ koju nam umetnici predstavljaju kroz sopstvenu prizmu. Svakom umetničkom delu se može prići iz različitih uglova i konteksta i umetnici već duže vreme teže da u svojim delima izraze sopstvene ideje, stavove i emocije, a ne samo tehničku virtuoznost ovladavanja medijem koji koriste za svoje umetničko delo. Pozvani umetnici će u koloniji Ečka preispitivati pojam „Slika“ u različitim kontekstima i medijima u skladu sa savremenim umetničkim tendencijama i situacijama koje će doživeti u okruženju i ambijentu kolonije.

68. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2023. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zrenjanina.

BIOGRAFIJE:

Milica Vesić (Valjevo, 1995) osnovne studije završila je 2019. godine u klasi profesora mr Branka Rakovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Fakultetske 2019/20. godine upisuje master studije na dva fakulteta: master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo i u oblasti društveno humanističkog polja, master studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na Unesko katedri (smer kulturne politike i menadžmenta). Master studije završava 2021. godine u klasi profesorke dr um. Vesne Knežević. Završava master studije kulturne politike i menadžmenta na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i na Université Lumière Lyon 2 (menadžer interkulturalnih projekata). Dobitnik je Dositejeve stipendije iz Fonda za mlade talente Republike Srbije za 2018/19. godinu. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik za 2018. godinu. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U statusu je istraživača-pripravnika od 2020/21. do 2023. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na velikom broju grupnih i manjem broju samostalnih izložbi.

Luka Drljan (Novi Sad, 1997) srednju umetničku školu Bogdan Šuput u Novom Sadu završava 2016. godine na odseku Dizajn grafike. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Iste godine upisuje master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. dr Gorana Despotovskog. Redovno izlaže od 2015. godine. Od 2021. godine član je SULUV-a. Izlaže na šest samostalnih i više grupnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade na Rumskom likovnom salonu 2019. godine.

Sunčica Pasuljević Kandić (Zrenjanin) na antidisciplinarni i poetski način istražuje isprepletene veze saradnje, komunikacije, identiteta, jezika i proizvodnje znanja u kontekstu tehno-ekolškog diskursa. Ona uvezuje kustoske, umetničke i pedagoške metode kreirajući privremene prostore situiranog znanja. Postavljajući iskustveno-misaone koreografije i koristeći se semantičkim i vizuelnim elementima ona razbija granice umetnica-publika čime njena praksa postaje kolaborativna i efemerna. Bazirana na psihogeografskom procesu njena praksa je usmerena ka formiranju infrastruktura angažovanog, otelotvorenog prostora za odučavanje, dijalog, slušanje i stvaranje kako bi se podstaklo kritičko i kreativno promišljanje i spekulisanje o fenomenima novih tehnologija i njihovom uticaju na prirodu i društva. Predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za Nove likovne medije. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo kao kulturna radnica sa više internacionalnih i lokalnih projekata. Njena saradnička mreža se stalno širi, a njen rad je predstavljen u Finskoj, Španiji, Brazilu, Mađarskoj, Rumuniji, Kanadi, Italiji, Francuskoj, Austriji, Srbiji, Bosni i Hercegovini.

Bojan Radojčić (Šabac, 1981) započeo je umetničko školovanje sa jedanaest godina u Domu omladine u Šapcu. Umetničku školu, na odseku za restauraciju, u Šapcu završio 2000. godine. Diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 2004. godine. Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 2011. godine sarađuje sa danskom galerijom Pi iz Kopenhagena. Dobitnik je nekoliko nagrada (Oktobarski salon, Šabac, Prolećni anali, Čačak, Međunarodni sajam stripa, Beograd), a bio je i finalista za nagradu MANGELOS, kao i za glavnu nagradu „Vladimir Veličković“. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama u Austriji, Danskoj, Italiji, Norveškoj i Islandu, kao i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Galeriji savremene umetnosti u Subotici, Galeriji savremene likovne umetnostu u Nišu. Godine 2018. je bio stipendista Sari fondacije iz Finske. Član je ULUS-a od 2009. godine. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Ivan Šuletić je diplomirao (2007) i završio doktorske umetničke studije (2015) na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama, među kojima su Muzej grada Beograda, Kolekcija umetnosti European Patent Office u Minhenu, Narodni muzej Kruševac, Wiener Städtische kolekcija savremene umetnosti, kolekcija Galerije savremene umetnosti Niš i druge. Šuletić je dobitnik prve nagrade Fondacije Vladimir Veličković za crtež 2018. godine, nagrade „Likovna jesen“ 2016. i druge nagrade „Niš Art Fondacije“ za 2015. godinu. Zaposlen je u zvanju docenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022