Kolektivna izložba grafika „IZ DUBINE“, likovnih umetnica – Tamare Agić, Ive Dimitrijević, Isidore Jancić u galeriji ALUZ-a

Zrenjanin - Galerija ALUZ

Kolektivna izložba grafika „IZ DUBINE“, likovnih umetnica – Tamare Agić, Ive Dimitrijević, Isidore Jancić u galeriji ALUZ-a će biti svečano otvorena u ponedeljak, 3.7.2023, u 19.00. Izložba će trajati do 17.7.2023.  Radno vreme galerije:  17.00 – 20.00.

Tamara Agić je rođena u Beogradu 1997. godine. Završila je Petu beogradsku gimnaziju. Diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića 2021. godine. Završila je master studije grafike u klasi profesorke Katarine Zarić, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2022. godine, gde je i trenutno na prvoj godini doktorskih studija. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta republike Srbije za školsku 2021/2022. godinu. Dobitnica je dve nagrade i jedne pohvale za grafiku. Trenutno radi kao istraživač-pripravnik na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2020. godine aktivno izlaže na izložbama u zemlji i inostranstvu.

Iva Dimitrijević je rođena 22. oktobra 1999. godine u Beogradu. 2018. godine završila je Devetu Gimnaziju ,,Mihailo Petrović Alas“, na prirodno-matematičkom smeru. Iste godine upisuje prvu godinu studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Završila je osnovne studije slikarstva u klasi profesora Branka Rakovića 2022. godine, a trenutno je na master studijama slikarstva kod istog profesora. Izlagala je na više izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Isidora Jancić je rođena 28.02.1999.godine u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji. Završila je Trinaestu beogradsku gimnaziju 2018.godine, nakon čega je upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek.

Diplomirala je na slikarskom odseku u klasi redovnog profesora Dobrice Bisenića. Upisala je master studije na grafičkom odseku pod mentorstvom redovnog profesrora Katarine Zarić. Učestvovala je u više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, a imala je i jednu samostalnu u detinjstvu. Dobitnica je tri nagrade i jedne pohvale za grafiku.

Iz dubine – Ovaj projekat okuplja radove tri umetnice, nastale u tehnici duboke štampe, koje za svoj osnovni  cilj imaju istraživanje senzibilitet ličnih I kolektivnih osećanja. Osećanje predstavlja složeno psihofiziološko iskustvo stanja uma našeg bića, vezan za unutrašnje ili spoljašnje uticaje. Emocija je naziv za čovekovu reakciju na nešto, I često nadopunjuju nedostatak mišljenja. Rad ove tri autorice predstavlja istraživanje osećaja na određene tematike, koje lično intrigriraju svaku od njih. Tako Iva istražuje osećaje straha, Tamara osećaje nostalgije I kolektivnog identiteta, a Isidora….

Iva Dimitrijević kroz svoje radove provlači pre svega osećaj straha i nelagode. Kroz figuraciju, predstave malih životinja i anatomske prikaze komunicira sa osnovnim ljudskim nagonima -suočavanjem sa opasnošću i srahom od iste. Ovi radovi su odgovor na presiju svakodnevice, predstavljaju tačku pucanja. Razmišljanje o prolaznosti i izvitoperena percepcija realnosti kao plod ovakvih opterećujućih misli predstavljeni su kroz radove koji za umetnika funkcionisu kao prelazni korak, na taj nacin poprimajući nužnu katarzičnu funkciju. Smrtnost se provlači kao lajtmotiv, na taj način postajući svojevrstan memento mori. Subjekti u radovima su uglavnom prikazani zamrznuti u ključnim momentima gde naizgled ne postoji mogućnost bega.

Tamara izražava osećajnost kroz motive arhitekture, u njenoj spoljašnjosti – njenim fasadama i eksterijeru. Kroz svoj rad, ona istražuje osećaj nostalgije, osećaj zbunjenosti usred bombardovanja dijametralno suprotnim informacijama kao I osećaj preispitivanja sopstvenog identiteta. Počevši od prvih vizuelnih sećanja, motiv socijalističke arhitekture je duboko implementiran u autorkin umetnički senzibilitet I svest. Ove zgrade, kao prvi, a nesvesni,  dolazak u dodir sa artefaktima stare Jugoslavije autorki služe samo kao metafora skupa naših mišljenja, osećaja I stavova prema tom vremenu. Oni su u radovima prikazani na svakolike načine, od bukvalnih, preko izobličenih I izmišljenih, do u potpunosti razrušenih. Oni su,kao I naša prošlost, ostavljeni posmatraču na slobodno tumačenje, bez nametanja ličnih stavova, a opet sa druge strane izražavajući sopstvenu zbunjenost i zabrinutost.

Pre svega okupljajući se oko tehnike duboke štampe, u radionici, kroz zajednički rad na fakultetu, ali i prijateljstvo van njega, autorke su našle međusobnu poveznicu u razmišljanjima, stavovima i senzibilitetu rada koji se idealno nadovezuju jedan na drugi.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px