„Klepetava priča“, nova slikovnica u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“

Zrenjanin - Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin"

U okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ objavljena je „Klepetava priča“, nova slikovnica u ediciji „Priče našeg zavičaja“ koju su napisale bibliotekarke Dečjeg odeljenja, Nataša Lalić i Aleksandra Krsman.

Edicija „Priče našeg zavičaja“ osmišljena je sa idejom da deca upoznaju lepote svog okruženja i njegove posebnosti, ali i kao poziv da budu radoznali, istražuju i nauče više o tome na koji način mogu da pomognu očuvanju ugroženih vrsta.

Nakon prve slikovnice u ovoj ediciji, „Kad reka procveta“ bibliotekarke Ane Davidovac koja je deci na zanimljiv i prijemčiv način približila fenomen cvetanja Tise, u „Klepetavoj priči“ glavni junaci su crna i bela roda, Veselin i Mirka. Uz toplu priču o prijateljstvu, različitosti i podršci, najmlađi će moći da saznaju brojne zanimljive činjenice o staništima roda, njihovim migracijama i osobenostima.

Naš ravničarski predeo, klima i vodene površine pogoduju rodama i u njega se vraćaju dugi niz godina. Inspiracija za nastanak ove priče jeste mužjak bele rode, Prvoje, koji se već dvanaest godina zaredom prvi vraća sa juga u Taraš, evropsko selo roda. Prvoje svojim dolaskom najavljuje povratak svih roda, između ostalih, i svoje ženke Mare. Za razliku od belih, crne rode se nastanjuju daleko od ljudi, u šumama, na nepristupačnim mestima. Takođe su ptice selice. Dolaze pre, i zadržavaju se u našim krajevima duže od belih roda. Ubrajaju se u ugrožene vrste zbog krčenja šuma i isušivanja močvara.

„Klepetavu priču“, kao i prvu slikovnicu iz ove edicije, „Kad reka procveta“, maestralno je ilustrovao Mladen Anđelković. Autorke slikovnice zahvaljuju na sugestijama i saradnji Udruženju građana „Taraške rode“.

Slikovnica će biti uručena kao poklon svoj deci predškolskog uzrasta koja učestvuju na manifestaciji „Mala čitalačka značka“, a u predstojećim danima može se pozajmiti na Dečjem odeljenju, kao i kupiti u Klubu knjige zrenjaninske biblioteke.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px