U Kulturnom centru Zrenjanina održana tribina „Zašto kažeš ljubav a misliš na rat“ u organizaciji udruženja „Krokodil“

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

„Zašto kažeš ljubav a misliš na rat“ naziv je tribine udruženja „Krokodil“ koja je sinoć održana u okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina. Udruženje „Krokodil“ iz Beograda pokrenulo je seriju razgovora u gradovima u Srbiji o tome kako se mladi osećaju u našem društvu? Koje vrste nasilja mladi identifikuju kao dominantne? Iz kojih izvora to nasilje najčešće dolazi? Na koje prepreke nailaze u prevazilaženju takvih situacija i kako mi odrasli u tome možemo da im pomognemo?

Gde vide ključne tačke podrške –u porodici, lokalnoj zajednici, institucijama, vršnjačkoj grupi. Kako umetnost i aktivizam mogu da nam pomognu da poboljšamo kako lične, tako i kapacitete zajednice u pogledu prevazilaženja nasilja i netrpeljivosti?

Učesnici tribine bili su Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra koji je otvorio razgovor, Roberto Grujačić, dečji psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Tatjana Tabački osnivačica udruženja “ Skaska“, bibliotekarka u Gradskoj narodnoj biblioteci u Zrenjaninu, Smiljana Tucakov, dramska pedagoškinja, osnivačica CEKOM-a i Tamara Marković iz udruženja „ Krokodil“ moderatorka razgovora.

“Ja se izuzetno radujem što ću i učestvovati kao jedan od sagovornika, a i što se ovo organizuje i što je došlo ovoliko mladih ljudi. Pitanje nasilja među mladima je zaista veliki problem u našem društvu i mislim da treba da se o tome što više priča na različite načine. Iz organizacije „Krokodil“, koja organizuje kroz svoj projekat „Zašto kažeš ljubav“, su dobro pripremljeni i radili su jedno istraživanje u okviru projekta gde su pokazatelji užasni i prosto nas obavezuju da o tome pričamo i da vidimo koliko ko od nas može da pomogne i da uradi da se to nasilje smanji. ”, rekla je Smiljana Tucakov, dramska pedagoškinja i osnivačica CEKOM-a.

“Reč je o projektu pod nazivom „Zašto kažeš ljubav a misliš na rat“, u okviru koga se odvija niz od preko 20 tribina koje se dešavaju u gradovima širom Srbije. Na ovim tribinama govorimo o skrivenim uticajima koji dovode do porasta nasilja u našem društvu, a prevashodno nam je važno da pričamo sa mladim ljudima. Sam istraživanje kao i projekat je počelo pre oko godinu dana, kada su kolege istraživači prvo napravili jednu anketu koja je sprovedena online u okviru koje su postavili pitanja, koja se tiču upravo skrivenih uticaja koje utiču na porast nasilja u društvu.

Polazna tačka za samo istraživanje je bila slika zidova naših gradova, odnosno porast grafita, murala i stencila sa nacionalističkim i opštemrziteljskim sadržajima. Oni su što kroz pomenutu metodu ankete, što kroz fokus grupe, što kroz medijsku analizi, pokušali da otkriju u različitim starosnim grupama stanovništva na koji način naši sugrađani i sugrađanke zapravo tumače ovaj porast nasilja.

Što se tiče samog istraživanja, premisa je bila da porast nasilja na zidovima dovodi i do faktičkog porasta različitih vrsta nasilja u našem društvu, bilo da govorimo o vršnjačkom nasilju, bilo da govorimo o nasilju prema ženama ili medijskom nasilju i tako dalje. ”, rekla je Tamara Marković, nezavisna menadžerka u kulturi i članica udruženja “Krokodil”.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px