U Kulturnom centru Zrenjanina opera „Na uranku“ u subotu, 4. novembra

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Jedna od najpoznatijih i prva domaća opera „Na uranku“ (kompozitora) Stanislava Biničkog za koju je operski libreto napisao Branislav Nušić biće izvedena u subotu, 4. novembra u 20 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Muzičko-scensko delo koje će zrenjaninska publika imati priliku da pogleda je značajan umetnički projekat rediteljke i dramaturga Jovane Solunović Mitrović koji je ujedno i deo njene doktorske disertacije a i projekta digitalizacije opere urađenog u cilju širenja kulturnog nasleđa. Opera „Na uranku“  je nastala  1903. godine, a radnja je smeštena u srpskom selu pod turskom vlašću gde se rađa ljubav između Radeta i Stanke. U digitalnoj verziji ove priče smeštene u 21. vek, naglasak je stavljen na feministički narativ i prikazivanje promena u društvu, posebno u vezi sa položajem žena i problemom femicida. Radnja se i dalje odvija u srpskom ruralnom mestu, ali pod okriljem savremenih društvenih i kulturnih uticaja. Uloge tumače: Aleksandra Petrović – sopran (Stanka), Aleksandra Ristić – mecosopran (Anđa), Damjan Mišić – tenor (Rade) i MarkoMilisavljević – bariton (Redžep). Koreografiju i scenski pokret uradila je Malgoržata Osipinska, video produkciju Igor Jovanović, muzičku produkciju i adaptaciju kompozicije uradio je Marko Pejčić. 

Opera je urađena u koprodukcija Fakulteta umetnosti u Nišu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu.

Karte po ceni od 1000 dinara prodaju se na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka izvođenja.

Više o operi, projektu i rediteljki pročitajte u nastavku.

Opera „Na uranku“  u jednom činu

Trejler na linku.

Stanka: Aleksandra Petrović – sopran

Anđa: Aleksandra Ristić – mecosopran

Rade: Damjan Mišić – tenor

Redžep: Marko Milisavljević – bariton

Kompozitor: Stanislav Binički

Libreto: Branislav Nušić

Koreografija i scenski pokret: Malgoržata Osipinska

Video dizajn: Igor Jovanović

Muzička produkcija: Marko Pejčić

Idejno rešenje i koncept scenografije i kostima: Jovana Solunović-Mitrović

Hor pripremila: Ivana Mirović

Reditelj i dramaturg: Jovana Solunović-Mitrović

Hor: Jelena G. Todorović, Jelena J. Todorović, Ivana Milošević, Marija Aksić

Nikola Đorđević, Todor Krunić, Mihajlo Janaćković, Miloš Đorđević, Miloš Borić

Koprodukcija Fakulteta umetnosti u Nišu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu

O projektu: Projekat digitalizacije malih operskih formi je deo istraživanja u okviru doktorske disertacije. Cilj projekta je da se omogući digitalna distribucija manjih opera u cilju širenja kulturnog nasleđa i dostupnosti ovih umetničkih dela publici širom sveta.

Za uspešnu digitalizaciju malih opera, istraživanje obuhvata proces digitalizacije audio i video zapisa, digitalizaciju libreta i muzičkih partitura, kao i izradu digitalnih scenskih elemenata.

U današnjem digitalnom dobu, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg iskustva i pristupa umetnosti. Jedna od oblasti umetnosti koja se suočava sa izazovima i potrebama savremene publike jeste opera. Tradicionalno gledajući, opera je složena i grandiozna forma izvođenja koja je često bila predstavljena u okvirima elitizma. Međutim, razvojem tehnologije i digitalizacijom, otvara se mogućnost da opera postane dostupna i privlačna širem krugu ljudi.

Projekat digitalizacije malihoperskih formi predstavlja prirodan korak u evoluciji ove umetničke forme. Kroz proces digitalizacije, operski aranžmani mogu biti transformisani u zvuk koji je blizak savremenoj publici. Na taj način, opera se može približiti novim generacijama i široj publici koja možda nije imala priliku da iskusi ovu vrstu umetnosti na tradicionalan način.

Projekat digitalizacije malihoperskih formi ima za cilj da spoji tradicionalnu umetnost opere sa savremenom tehnologijom i odgovori na očekivanja publike. Kroz digitalizaciju operskih aranžmana stvara se novi prostor za razumevanje i upoznavanje sa ovom vrstom umetnosti.

Ovaj projekat doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa manjih opera, kao i promociji i popularizaciji ovog žanra umetnosti.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px